Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί το λίπος είναι το καλύτερο ενέσιμο υλικό για τις ρυτίδες

Γιατί το λίπος είναι το καλύτερο ενέσιμο υλικό για τις ρυτίδες

Αυτό είναι το σούπερ υλίκό που συνδυάζει ανανέωση του δέρματος, ασφάλεια και διάρκεια.

Ευφραιμίδη Μαρίλη


Τα ενέσιμα αυξητικά υλικά, όπως το υαλουρονικό οξύ, έφεραν την επανάσταση στην πλαστική χειρουργική. Ωστόσο, τώρα ζητάμε μεγαλύτερη διάρκεια, πιο φυσικό αποτέλεσμα και περισσότερη ασφάλεια. Οι ειδικοί της αισθητικής ιατρικής βρήκαν τη λύση: λίπος από τον ίδιο τον οργανισμό. «Το λίπος περιέχει βλαστοκύτταρα, δηλαδή αρχέγονα κύτταρα που μπορούν να εξελιχθούν σε δερματικά κύτταρα» μας λέει ο πλαστικός χειρουργός Κωνσταντίνος Φλώρος, ένας από τους πρωτοπόρους της λιπομεταφοράς.
Τα πλεονεκτήματα του λίπους:

*** Η υποστήριξη του δέρματος: Καθώς μεγαλώνουμε, αυτό που υποχωρεί και αφήνει το δέρμα να χαλαρώσει, είναι το στρώμα λίπους που το υποστηρίζει. Το αποτέλεσμα είναι το δέρμα να έρχεται πιο κοντά στο μυ, να καταπονείται άμεσα από τις συσπάσεις και να φθείρεται πιο γρήγορα. Ο μόνος τρόπος να χαρίσουμε όγκο και πάχος στο δέρμα είναι οι ενέσεις με λίπος από τον ίδιο τον οργανισμό.
*** Η διάρκεια: Από το λίπος που εμφυτεύεται, το μεγαλύτερο τμήμα επιβιώνει και ένα μικρό ποσοστό απορρίπτεται. Βάση διεθνών στατιστικών έχει μετρηθεί ότι δώδεκα μήνες μετά τη μεταμόσχευση λίπους, μένει τουλάχιστον το 70% στη θέση του. Το ποσοστό αυτό επιβιώνει για πέντε χρόνια. Αργότερα, καθώς το πρόσωπο γερνάει και οι αναλογίες αλλάζουν, μπορούμε να προσθέτουμε και άλλο λίπος και να βελτιώνουμε διαρκώς την εικόνα.
*** Η ασφάλεια: Καθώς προέρχεται από τον ίδιο τον οργανισμό, το λίπος είναι ασφαλές και δεν προκαλεί προβλήματα όπως αλλεργικές αντιδράσεις ή φλεγμονές.
*** Η θεραπευτική δράση των ινοβλαστών: Στο κουρασμένο δέρμα, τα βλαστοκύτταρα υπολειτουργούν. Με τη μεταμόσχευση λίπους, τα κύτταρα του λιπώδους ιστού αναλαμβάνουν την παραγωγή του κολλαγόνου. «Όταν εγχύεται στο δέρμα, τα κύτταρά του λίπους μπορούν να εξελιχθούν σε ινοβλάστες, δηλαδή σε κύτταρα που συνθέτουν καινούργιες ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης. Αυτός είναι και ο λόγος που οι ενέσεις λίπους δεν θεωρούνται πλέον απλώς αισθητικές επεμβάσεις αλλά θεραπευτικές μέθοδοι αντιγήρανσης».
Γλυπτική προσώπου
Το λίπος μπορεί να τοποθετηθεί σε κάθε σημείο του προσώπου που χρειάζεται αύξηση. «Στόχος μας είναι όχι μόνο να διορθώσουμε την αίσθηση του βυθισμένου, ρουφηγμένου προσώπου, αλλά επιπλέον να χρησιμοποιήσουμε το λίπος για να εξασφαλίσουμε γενικότερη ανόρθωση» μας λέει ο κ. Φλώρος. «Καθώς ο όγκος που θα προσδώσουμε «τραβάει» το δέρμα προς τα πάνω, του δίνει το υπόβαθρο για να τεντωθεί και να δείξει σφριγηλό. Ουσιαστικά, με το λίπος καταπολεμούμε τη χαλάρωση, χωρίς όμως να χρειαστεί να αποκολλήσουμε και να τραβήξουμε την επιδερμίδα». Ανάλογα με την περιοχή, η εργασία γίνεται με επιφανειακή αναισθητική αλοιφή ή ενέσιμη τοπική αναισθησία.
Ζυγωματικά: «Η αύξηση των ζυγωματικών ενδείκνυται όχι μόνο για τα πρόσωπα που υποφέρουν από τη συρρίκνωση του σκελετού λόγω ηλικίας αλλά και για εκείνα που χρειάζονται πιο έντονες γραμμές» εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός. Η τοποθέτηση του λίπους γίνεται είτε μέσα από το στόμα, είτε πάνω στην παρειά. Σε κάθε περίπτωση, η επέμβαση πρέπει να γίνεται από έναν πλαστικό χειρουργό που εμπιστευόμαστε ώστε το αποτέλεσμα να μην είναι υπερβολικό.
Μύτη: «Χρησιμοποιούμε τα εμφυτεύματα του λίπους για να αυξήσουμε ή να αντικαταστήσουμε διάφορες περιοχές του οστεχόνδριου σκελετού της μύτης» μας λέει ο κ. Φλώρος. Μερικές φορές η ράχη της μύτης χρειάζεται όγκο ενώ άλλοτε το ενθέτουμε στην άκρη της για να δοθεί ένταση στο πρόσωπο. Η τοποθέτηση μπορεί να γίνει σε συνδυασμό με ρινοπλαστική, ειδικά αν η μύτη χρειάζεται διόρθωση. Αν η επέμβαση είναι περιορισμένη γίνεται με τοπική αναισθησία.
Πάνω από το άνω χείλος: «Η απόσταση ανάμεσα στη μύτη και το άνω χείλος έχει την τάση να μικραίνει στο πέρασμα του χρόνου» εξηγεί ο ειδικός. «Με το λίπος μπορούμε να της δώσουμε όγκο. Η τοποθέτησή γίνεται είτε μέσα από το στόμα, είτε με εξωτερικές ενέσεις κάτω από τη μύτη».
Κάτω γνάθος: Η αύξηση της κάτω γνάθου ώστε να εξισορροπεί με τον όγκο της μύτης είναι ένα από τα μυστικά των ειδικών για τέλειο προφίλ. Άλλωστε, οι επεμβάσεις αύξησης σαγονιού είναι ένα από τα μπεστ σέλερ σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ένωση Πλαστικών Χειρουργών. Επιπλέον, το σχήμα που θα της δώσουν, καθορίζει το στυλ της γοητείας που θα αποπνέει η γυναίκα. Για να πετύχουν την τετραγωνισμένη γνάθο της Αντζελίνα Τζολί, οι πλαστικοί χειρουργοί αυξάνουν τις εξωτερικές γωνίες της γνάθου, αυτές που βρίσκονται στην ίδια ευθεία με τα αφτιά.
Μέτωπο: Ακόμη και το μέτωπο χρειάζεται ενίσχυση. Είτε επειδή δεν είναι τόσο «έντονο» όσο απαιτούν τα στάνταρ της ομορφιάς είτε γιατί στο πέρασμα του χρόνου υποχωρεί, η πρόσθεση όγκου σε αυτήν την περιοχή μπορεί να είναι η επέμβαση που θα κάνει τη διαφορά σε ένα πρόσωπο.
Ρυτίδες: Οι βαθιές ρυτίδες, όπως οι ρινοπαρειακές αύλακες, οι ρυτίδα στο μεσόφρυο και οι πτυχώσεις στο λαιμό και τα χέρια μπορούν να σβήσουν με τις ενέσεις λίπους. Για να το πετύχει, αρχικά ο γιατρός κάνει «υπερδιόρθωση» και μεταφέρει μεγαλύτερη ποσότητα λίπους από αυτήν που χρειάζεται για να εξομαλυνθεί η ρυτίδα. Μετά, όμως, από μερικές εβδομάδες ένα ποσοστό απορροφάται (30 έως 50%) οπότε αυτό που απομένει εξασφαλίζει ένα φυσικό αποτέλεσμα που διαρκεί.
Συνολική πάχυνση του δέρματος: Καθώς μεγαλώνουμε, το λίπος που υποστηρίζει το δέρμα συρρικνώνεται και χάνεται. Ορμονικές διαταραχές, όπως οι παθήσεις του θυρεοειδούς, η εμμηνόπαυση ή η δίαιτα, επιταχύνουν τη διαδικασία. «Σε όλη την επιφάνεια του προσώπου εκτείνεται ένα στρώμα λίπους ανάμεσα στο δέρμα και το μυ. Ωστόσο, στο πέρασμα του χρόνου, η στρώση αυτή τείνει να διαλύεται. Σαν αποτέλεσμα, το δέρμα έρχεται πιο κοντά στο μυ. Έτσι, οι μυϊκές συσπάσεις καταπονούν κατευθείαν το δέρμα και επιταχύνουν τη διαδικασία της φθοράς». Η αποκατάσταση του πάχους του δέρματος γίνεται με ενέσεις λίπους σε όλη την έκταση του προσώπου.
Η διαδικασία
Η λήψη του λίπους γίνεται με τοπική αναισθησία στους γλουτούς ή σε κάποιο άλλο σημείο με τοπικό πάχος. Χάρη στην ειδική επεξεργασία που γίνεται επί τόπου στο ιατρείο, το λίπος ξεχωρίζει από το αίμα και προκύπτει η «καθαρή» ουσία που είναι έτοιμη για έγχυση. Στη συνέχεια το λίπος μεταφέρεται κάτω από το δέρμα με ενέσεις. Ένα μέρος από τα λιποκύτταρα αιματώνονται επαρκώς από τον οργανισμό και επιβιώνουν ενώ ένα άλλο μέρος πεθαίνουν και απορροφούνται. Ωστόσο, το λίπος που μένει μπορεί να έχει διάρκεια εφ’ όρου ζωής. Η ανάρρωση χρειάζεται λίγες μέρες ενώ η τελική εικόνα διαμορφώνεται μετά από μερικούς μήνες. Η τεχνική ολοκληρώνεται σε μία εφαρμογή αλλά, αν υπάρχει ανάγκη, μπορεί να επαναληφθεί μετά από ένα χρόνο. Οι τιμές ξεκινούν από 1500 ευρώ.

woman.in.gr

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024