Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι παραμυθένιες χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης

Οι παραμυθένιες χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης

Τα μαγικότερα χριστουγεννιάτικα markets για τους λάτρεις των ταξιδιών και τους ονειροπόλους

Ευφροσύνη Παπαναστασίου / shutterstock

Είτε συγκαταλέγεστε στους τυχερούς των φετινών Χριστουγέννων και έχετε ήδη προγραμματίσει κάποια εκδρομή στα Ευρωπαϊκά καταφύγια είτε ανήκετε στους εναπομείναντες ρομαντικούς της σύγχρονης πραγματικότητας, σας δίνουμε μία γεύση από τα πιο παραμυθένια χριστουγεννιάτικα στέκια.

1. Βερολίνο, Γερμανία

Πότε: 24 Νοεμβρίου –1 Ιανουαρίου

Εάν ψάχνετε κάποια Ευρωπαϊκή πόλη η οποία έχει να προσφέρει πάνω από 50 διαφορετικές Χριστουγεννιάτικες αγορές, το Βερολίνο είναι φτιαγμένο για εσάς. Με το πιο μεγάλο market να είναι αυτό στο Gendarmenmarkt με τα ανεπανάληπτα χειροποίητα προϊόντα να ξεχωρίζουν, και τις αγορές στην Alexanderplatz και στην Potsdamer Platz με τους πλανόδιους πωλητές και χορευτές να ακολουθούν, η Γερμανική πρωτεύουσα αποτελεί τον ιδανικότερο προορισμό για να απολαύσετε μία κούπα παραδοσιακού gluhwein ή ζεστής σοκολάτας σε μία Χριστουγεννιάτικη παραμυθούπολη.

2. Βιέννη, Αυστρία

Πότε: 16 Νοεμβρίου –24 Δεκεμβρίου

Μην χάσετε τη μαγική αγορά ‘Christkindlmarkte’ στην πλατεία Rathausplatz της Βιέννης μπροστά στο επιβλητικό Rathus City Hall. Κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου τα παράθυρα του δημαρχείου μεταμφιέζονται σε ένα γιγαντιαίο ημερολόγιο με μία καινούρια φωτογραφία να αποκαλύπτεται κάθε ημέρα. Ζεσταθείτε με ένα απολαυστικό φλιτζάνι βιεννέζικης σοκολάτας από το Cafe Mozart, ψυχαγωγηθείτε με μία αξιοσημείωτη ποικιλία συναυλιών και παραστάσεων, και ελευθερώστε το καταναλωτικό σας πνεύμα μέσα στους 150 πάγκους με κάθε λογής εορταστικών και μη προϊόντων.

3. Βαρκελώνη, Ισπανία

Πότε: 28 Νοεμβρίου –23 Δεκεμβρίου

Η Fira de Santa Llúcia με 300 πάγκους και ποικίλες θεατρικές και μουσικές παραστάσεις για τους επισκέπτες της αποτελεί την πιο πλούσια και λαμπερή αγορά της πόλης, εκεί όπου οι ντόπιοι αγοράζουν χριστουγεννιάτικα δέντρα, κλαδάκια γκι και παραδοσιακά Caga Tios: κορμοί ξύλου με χαμογελαστά πρόσωπα -σύμβολο της αναμονής των χριστουγεννιάτικων δώρων. Για τους πιο εναλλακτικούς προσφέρεται η αγορά Mercat Gótic με αντίκες, vintage κοσμήματα και χειροποίητα στολίδια.

4. Βρυξέλλες, Βέλγιο

Πότε: 30 Νοεμβρίου –6 Ιανουαρίου

Τα Χριστούγεννα γιορτάζονται 2 φορές στο Βέλγιο, την πρώτη την ημέρα του Αγίου Νικολάου στις 6 Δεκεμβρίου και τη δεύτερη στις 25, οπότε η Βελγική πρωτεύουσα αποτελεί την ιδανική πόλη για εκείνους που λατρεύουν τους εορτασμούς. Η πιο φημισμένη αγορά των Βρυξελλών, «Τα θαύματα του χειμώνα», εκτεταμένη σε απόσταση ενός μιλίου από το Place Sainte Catherine μέχρι το Grand Place, είναι πλημμυρισμένη από 240 σαλέ με χειροποίητα στολίδια, διακοσμητικά και χειροτεχνίες. Ο απόλυτος προορισμός για τους γευσιγνώστες, με δελεαστικούς πάγκους να προσφέρουν τηγανιτά στρείδια, σοκολατένιες βάφλες και ζαχαρωτά ντόνατς. Απόλυτο must η Βελγική μπύρα

5. Πράγα, Τσεχία

Πότε: 30 Νοεμβρίου –12 Ιανουαρίου

Ψητά γουρουνόπουλα, Trdelník (ζεστά γλυκά με επικάλυψη ζάχαρης), παραδοσιακά εδέσματα και λιχουδιές κάνουν παρέα σε ένα από τα μεγαλύτερα χριστουγεννιάτικα δέντρα της Ευρώπης στις πλατείες Wenceslas Square και Old Town Square της Τσεχίας. Μην παραλείψετε να ανεβείτε στην κορυφή του Καθεδρικού St Vitus για μία συγκλονιστική πανοραμική θέα που κόβει την ανάσα.

6. Παρίσι, Γαλλία

Πότε: 16 Νοεμβρίου –6 Ιανουαρίου

Το Παρίσι δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα. Η μεγαλύτερη Χριστουγεννιάτικη αγορά εντοπίζεται στη λεωφόρο Champs-Elysées, σε μία από τις πιο ατμοσφαιρικές εμπορικές αρτηρίες στον κόσμο. Περπατήστε παράλληλα στα στολισμένα δέντρα των Ηλυσίων Πεδίων και ενδώστε στα Γαλλικά εδέσματα και δώρα που προσφέρουν περισσότεροι από 100 πάγκοι και σαλέ, χωρίς να ξεχάσετε να τιμήσετε την πολυτελή patisserie Ladurée, απολαμβάνοντας μία γευστικότατη κρέπα ή ένα από τα δημοφιλή τραγανά macaroon.

7. Άμστερνταμ, Ολλανδία

Πότε: 14 Νοεμβρίου –10 Δεκεμβρίου

Χριστουγεννιάτικες αγορές μέσα σε επιβλητικά κάστρα, πολύχρωμες αστραφτερές διακοσμήσεις, πάγκοι με ντόπιες λιχουδιές, παγοδρόμια, μουσικές παραστάσεις είναι λίγα μόνο από όσα προσφέρει η γιορτινή Ολλανδία, με το κέντρο του Άμστερνταμ να κερδίζει επάξια τη θέση του στους πρωτεργάτες των Χριστουγεννιάτικων εορτασμών. Δοκιμάστε το παραδοσιακό «olliebollen», μία μπάλα ζαχαροπλαστικής επικαλυμμένη με ζάχαρη άχνη και θα μας θυμηθείτε.

8. Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

Πότε: 15 Νοεμβρίου –24 Δεκεμβρίου

Ξύλινα σαλέ σε πάρκα, εκκλησίες, δρόμους και στενά τονώνουν την εορταστική περίοδο του Λονδίνου προσφέροντας στους επισκέπτες τους χειροτεχνίες, παιχνίδια και διακοσμητικά, συνθέτοντας ένα εξαιρετικά παραμυθένιο σκηνικό, που ξεφεύγει από τα όρια της Εγγλέζικης αυστηρότητας. Κεραμικά, χειροποίητα κασκόλ, κούπες και χριστουγεννιάτικες κάρτες προσφέρονται ως προτάσεις για δώρα, ενώ τάρτες, ψωμιά με τζίντζερ, bratwurst, ζεστά κρασιά και λικέρ, στιφάδο ταράνδου και αλμυρές γλυκόριζες γεμίζουν τα στομάχια των κουρασμένων περιηγητών.

9. Στοκχόλμη, Σουηδία

Πότε: 24 Νοεμβρίου –16 Δεκεμβρίου (Μόνο τα σαββατοκύριακα)

Η Χριστουγεννιάτικη αγορά του Σκάνσεν της Στοκχόλμης διοργανώνεται ετησίως από το 1903 και έχει να περηφανεύεται για μία τεράστια ποικιλία από χειροτεχνίες, χριστουγεννιάτικα στολίδια από άχυρο και χειροποίητα κεριά καθώς και εορταστικές λιχουδιές όπως καπνιστά λουκάνικα, χέλια, σολομό, pepparkakor (μπισκότα με τζίντζερ), glögg (ζεστό πικάντικο κρασί) και ψωμάκια σαφράν. Μήπως πεινάσατε;

10. Βουδαπέστη, Ουγγαρία

Πότε: 18 Νοεμβρίου –30 Δεκεμβρίου

Ένα από τα πιο αυθεντικά Christmas markets στην Ευρώπη, με μία επιτροπή επαγγελματιών να έχουν ήδη εγγυηθεί επισήμως για τις παραδοσιακές, χειροποίητες μικροτεχνίες που προσφέρονται από 150 πάγκους στην αγορά της Βουδαπέστης. Χριστουγεννιάτικο ζεστό φαγητό, παραδοσιακοί χοροί και ζωντανή μουσική ενισχύουν την εορταστική ατμόσφαιρα της Ουγγαρέζικης πρωτεύουσας με κουκλοθέατρα και θεατρικά να απασχολούν τους μικρούς και όχι μόνο επισκέπτες.

woman.in.gr

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ

Παρακολουθήστε live στις 21:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ για το Game 2 των play offs της Euroleague. Τηλεοπτικά από Novasports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024