Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η πιο διάσημη δημιουργός ταπετσαρίας μας δείχνει το σπίτι της

Η πιο διάσημη δημιουργός ταπετσαρίας μας δείχνει το σπίτι της

Το σπίτι της σχεδιάστριας Φρεντερίκα Μποτσίνι.

Φωτό: Laura Rizzi

Το εσωτερικό του στούντιο της σχεδιάστριας ταπετσαριών Φρεντερίκα Μποτσίνι μοιάζει σπαρτιάτικο. Η τραπεζαρία περιλαμβάνει μόνο ένα βαμμένο πράσινο τραπέζι και πτυσσόμενες καρέκλες, σαν αυτές που βρίσκει κανείς σε ένα τυπικό καφέ. Τα κατσαρολικά στοιβάζονται σε μια ραφιέρα με κουρτίνα. Αλλά τα ζωγραφισμένα χαρτιά στους τοίχους μεταμορφώνουν το χώρο. Υπερμεγέθη λουλούδια και περικοκλάδες φτιαγμένα με νερομπογιές ανθίζουν πάνω σε ατέλειωτα ρολά χαρτιού.
«Είμαι «διακοσμητική» ζωγράφος», λέει χαμογελώντας η Φρεντερίκα. Η ξανθιά, όμορφη καλλιτέχνις έχει εργαστεί σε όλο τον κόσμο, αλλάζοντας συνεχώς δουλειές και πόλεις, όπως ακριβώς έκαναν και οι αναγεννησιακοί ζωγράφοι της Ιταλίας κάποτε. «Έχω ταξιδέψει πολύ και αποφάσισα τελικά να φτιάχνω ταπετσαρίες στο ατελιέ μου μήπως καταφέρω με αυτό τον τρόπο να μένω σπίτι, έστω και για λίγο».
Οι ταπετσαρίες που σχεδιάζει δεν μοιάζουν με τις συνηθισμένες που πωλούνται με το ρολό. Είναι όλες χειροποίητες. «Φτιάχνω ταπετσαρίες μόνο κατά παραγγελία. Μιλάω με τους αρχιτέκτονες και τους πελάτες και προτείνω ένα ή δύο -το πολύ τρία- σχέδια», εξηγεί η Φρεντερίκα.
Διάσημη επίσης για τα τοπία της, στα οποία χρησιμοποιεί χαρτί και την τεχνική trompe-l’oeil, η Φρεντερίκα τελείωσε τη διεθνώς αναγνωρισμένη σχολή Διακοσμητικής Ζωγραφικής Van der Kelen στις Βρυξέλλες. Ειδικεύεται στη δημιουργία ψεύτικου μαρμάρου και ξύλου. Όμως ήταν στην Ιταλία που καλλιέργησε το στιλ της, την αγάπη της για την παράδοση και την κλασική τέχνη. Με τα χρόνια ανέπτυξε ένα μοναδικό ύφος που την κάνει να ξεχωρίζει ανάμεσα στους διεθνείς διακοσμητές. Κάθε ταπετσαρία της είναι μοναδικό έργο τέχνης. Σε περίπτωση που η ανάθεση αφορά πολλά τετραγωνικά, φτιάχνει στένσιλ από τα σχέδιά της και δίνει τις ταπετσαρίες για τύπωμα. «Είναι ακριβό», προειδοποιεί, «αλλά δεν βρίσκεις την ταπετσαρία πουθενά αλλού». Οι κατά παραγγελία ταπετσαρίες της κοστίζουν περίπου €220 το τρέχον μέτρο, αν και η τιμή εξαρτάται από τη δυσκολία του μοτίβου.
Κάθε λουλούδι, περικοκλάδα και φύλλο σχεδιάζεται και χρωματίζεται στο χέρι. «Λατρεύω τη ζωγραφική», λέει η Φρεντερίκα. «Ζωγραφίζω κάθε μέρα και παρ’ ότι μου αρέσουν τα μοτίβα που αντιγράφω από τη φύση, θέλω να προσθέτω τη δική μου ερμηνεία. Συνεπώς μερικές φορές στα σχέδιά μου υπάρχουν και φανταστικά στοιχεία. Πρόσφατα βρέθηκα στο Μόντε Κάρλο όπου «έντυσα» ένα μπάνιο με βότσαλα. Βάσισα το σχέδιο στα βότσαλα που μάζεψα σε μια παραλία κοντά στο σπίτι».
Η Φρεντερίκα ζει με το σύζυγό της και τις δύο κόρες τους στο μικρό Robecco sul Naviglio, λίγο έξω από το Μιλάνο. Ταξιδεύει συχνά σε όλη την Ευρώπη για να συναντήσει τους πελάτες της και να τους προτείνει τα σχέδιά της για ιδιαίτερους χώρους. Με το σύζυγό της, τον οποίο γνώρισε στη σχολή όπου φοιτούσαν μαζί, έφτιαξαν τη δική τους εταιρία Orth et fils info@orth-art.com με έδρα τη Γενεύη.
Το μεγαλύτερο ταλέντο της, ισχυρίζεται η σχεδιάστρια, είναι η ικανότητά της να καταλαβαίνει τις ανάγκες του πελάτη της και να μπορεί να συνεργάζεται αρμονικά μαζί του. Παρ’ ότι μπορεί να σχεδιάσει σχεδόν τα πάντα, προτιμάει τα «ποιητικά» μοτίβα.
Για το διαµέρισµά της η Φρεντερίκα σχεδίασε µια απαλή, γαλάζια ταπετσαρία µε λευκά περίπλοκα λουλούδια και µοβ περίγραµµα.
Το διαµέρισµα, σε µια αναγεννησιακή βίλα, είναι εξ ολοκλήρου δικό της δηµιούργηµα. Η σκάλα οδηγει σε ενα παταρι οπου βρισκονται το υπνοδωµατιο και ενα µικρο γραφειο. «Επίπλωσα το σπίτι µόνο µε κοµµάτια που βρήκα σε µαγαζιά µε αντίκες και υπαίθριες αγορές. Κάποια τα ζωγράφισα ή τους άλλαξα ταπετσαρία».
Ανάµεσα στα αγαπηµένα της αντικείµενα είναι δύο ξύλινα τραπέζια που έβαψε πράσινα. Χρησιµοποιεί το ένα σαν γραφείο και το δεύτερο σαν τραπεζαρία.
Τη σπιράλ σκάλα που οδηγεί στο πατάρι την ξέθαψε από µια υπαίθρια αγορά στο Μονπελιέ. Τα µαξιλάρια στο καναπεδάκι είναι παλιοί ταχυδροµικοί σάκοι.
Κάτω από το πατάρι η Φρεντερίκα τοποθέτησε την κουζίνα και το µπάνιο. Η κουζίνα είναι όσο πιο λιτή µπορεί να γίνει µε ράφια και αντικείµενα σε κοινή θέα.
Τα πρωτότυπα έπιπλα και οι µοναδικές ταπετσαρίες συνθέτουν ένα χώρο που δεν µοιάζει µε κανέναν άλλο και που δίνει συνεχώς την αίσθηση ότι ζει και αναπνέει ανάλογα µε την -ποιητική- διάθεση της ιδιοκτήτριάς του.

woman.in.gr

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024