Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ένα μοντερνιστικό αριστούργημα στη Ν.Υ.

Ένα μοντερνιστικό αριστούργημα στη Ν.Υ.

Ένα μοντερνιστικό αριστούργημα στο δάσος, υπόδειγμα βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, επιστρέφει στην αρχική του κατάσταση.

Φωτό: C. Picadas

Το 1957 ο αρχιτέκτονας Άρθουρ Γουίτχοφλ επέβλεπε την κατασκευή του νέου σπιτιού του στο Γουίποργουιλ, στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης – ένα μοντερνιστικό παράδειγμα ορθογώνιου με ατσάλινο περίβλημα και τεράστιες τζαμαρίες – , όταν ένας περαστικός μπήκε ξαφνικά μέσα και του είπε: «Συγγνώμη, κύριε, δεν καταλαβαίνω. Δεν υπάρχει καθόλου κίνηση εδώ. Πώς θα δουλέψει το μοτέλ που χτίζεις;» θυμάται ο 91χρονος πλέον αρχιτέκτονας.
To «μοτέλ» πάντως κατάφερε να κερδίσει το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό ΑΙΑ το 1962, αφού η εχθρότητα απέναντι στο μοντερνιστικό στιλ μετατράπηκε σε σεβασμό και η αξία του σπιτιού εκτοξεύτηκε. Το σπίτι σχεδιάστηκε έτσι ώστε να εξοικονομεί ενέργεια με τη χρήση φυσικού φωτισμού και την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας στον κλιματισμό του.
Ο αρχιτέκτονας και η σύζυγός του Έλενορ πούλησαν το σπίτι το 1989, το οποίο αργότερα εγκαταλείφθηκε. Οι νυν ιδιοκτήτες του το αγόρασαν σχεδόν κατεστραμμένο και ανέλαβαν το δύσκολο έργο να το επαναφέρουν στην αρχική του κατάσταση. «Ο εργολάβος μας είπε ότι το καλύτερο θα ήταν να επισκευάσουμε τα πάντα και να πετάξουμε τα παλιά». Όμως εκείνοι επέμειναν να κρατήσουν όσο περισσότερα αυθεντικά στοιχεία ήταν δυνατόν. «Γιατί να αλλάξουμε κάτι όταν επί 50 και πλέον χρόνια τα πάντα έδεναν τέλεια μεταξύ τους και έδιναν μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική άποψη; Δεν θέλουμε να δείχνει όπως οποιοδήποτε άλλο σπίτι επειδή ποτέ δεν ήταν».
Αφού είχαν διασώσει περίπου το 75% της κατασκευής, οι ιδιοκτήτες προσπάθησαν να μιμηθούν τα αυθεντικά υλικά και τις παραδοσιακές κατασκευαστικές μεθόδους για τις επισκευές στους τοίχους και στην οροφή. Επίσης διέσωσαν και αποκατέστησαν δευτερεύουσες λεπτομέρειες, όπως τους διακόπτες ηλεκτρισμού, τα πόμολα στις πόρτες, τις πρίζες και τα ντουί. Με εξαίρεση την εξώπορτα, όλες οι πόρτες, τζαμαρίες και κουφώματα αντικαταστάθηκαν.
Με τη βοήθεια της Έλενορ Γουίτχοφλ, που είχε διακοσμήσει και αρχικά το σπίτι – και η οποία πάντα γκρίνιαζε ότι τα πλακάκια του δαπέδου ήταν πολύ μικρά, άλλαξαν το δάπεδο και τα χρώματα στους τοίχους. Η ανακαίνιση του 280 τετραγωνικών μέτρων σπιτιού και η φροντίδα του περιβάλλοντος χώρου διήρκεσε 2,5 χρόνια.

woman.in.gr

Sports in

Περίπατος και τώρα… Σέλτικς για τους Χιτ (112-91, vid)

Οι Μαϊάμι Χιτ επικράτησαν των Σικάγο Μπουλς με 112-91 και εξασφάλισαν το τελευταίο εισιτήριο για τα play off της Ανατολής, όπου θα αντιμετωπίσουν τους Σέλτικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024