Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η καλύτερη πόλη να ζεις: η σύγχρονη Βιέννη

Η καλύτερη πόλη να ζεις: η σύγχρονη Βιέννη

Πατρίδα του Κλιμτ, του Σίλε, του Κόκοσκα, της art nouveau, του Φρόιντ, του Βίτγκενσταϊν. Οι ρίζες της σύγχρονης κουλτούρας βρίσκονται εδώ.

Μιχελάκου Ιωάννα

Όταν σκεφτόμαστε ένα ταξίδι στη Βιέννη, πλάθουμε εικόνες με τη Βασίλισσα Σίσι να χτενίζεται στην τουαλέτα της, μια βόλτα με άμαξες στη χιονισμένη πόλη και βαλς στη όχθες του Μπλε Δουνάβεως. Όμως, η πρωτεύουσα μιας περασμένης αυτοκρατορίας, κρύβει μια σύγχρονη κουλτούρα που εκπλήσσει.
Μια πληθώρα μουσείων συστήνουν οι ταξιδιωτικοί οδηγοί. Όμως εδώ, τα μουσεία δεν είναι απλώς κτήρια που εκθέτουν πίνακες και αγάλματα των Βαν Γκονγκ, Πικάσο, Ροντέν, Μονέ. Έχεις συνέχεια την αίσθηση ότι μέσα και γύρω από το μουσείο κάτι γίνεται. Γίνεται γρήγορα εμφανές πως οι Βιεννέζοι προτιμούν τα μουσεία τους για βόλτα στο προαύλιο, για lunch break στα εξαιρετικά εστιατόρια που φιλοξενούν, για καφέ στον κήπο τους, ή ακόμα και για ψώνια. Οι κάτοικοι αυτής της πόλης, τρώνε και αναπνέουν συνεχώς τέχνη.
ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ
Άλλωστε η άλλοτε αυτοκρατορική πρωτεύουσα ήταν η πρώτη της Ευρώπης που έδωσε στην τέχνη τη σημασία που της αξίζει. Όταν οι Αψβούργοι αποφάσισαν να γκρεμίσουν το τείχος της πόλης, προσέλαβαν τον αρχιτέκτονες και ζωγράφους (ανάμεσά τους και τον Κλιμτ) για να χτίσουν μουσεία, σχολές και πανεπιστήμια στη θέση τους, δημιουργώντας το περίφημο Ring που περικλείει την παλιά πόλη της Βιέννης. Κι αν το περίφημο Φιλί του Κλιμτ σόκαρε στην εποχή του, καθώς απεικόνιζε συγκαλυμμένα έναν τεράστιο φαλλό, το κράτος τον αγόρασε την πρώτη ημέρα που εκτέθηκε, αναγνωρίζοντας τη σημασία του.
Σήμερα το Φιλί είναι για τη Βιέννη ότι η Μόνα Λίζα για το Παρίσι. Και φέτος, τη χρονιά που ο Γκούσταβ Κλιμτ θα γιόρταζε τα 150α του γενέθλια, η Βιέννη γιορτάζει τη γέννηση του μοντερνισμού. Φέτος όλη η Βιέννη είναι αφιερωμένη στον Κλιμτ.
«Λάχανο» αποκάλεσαν οι Βιεννέζοι το κτήριο το οποίο ο Γιόζεφ Μαρία Όλμπριχ σχεδίασε για να στεγάσει το αβάντ γκάρντ κίνημα της Απόσχισης (Σετζετσιόν γερμανιστί) το 1898, πάνω στο οικόπεδο που τους δώρισε το κράτος. Σήμερα το κτήριο με τον χρυσό τρούλο θεωρείται ο προπομπός της σύγχρονης αρχιτεκτονικής και είναι το πιο φωτογραφημένο της χώρας.
Το κίνημα της Απόσχισης, με βασικά μέλη τον Κλιμτ, τον Χόφμαν και τον Λος, σχηματίστηκε το 1897, και το νέο στιλ που έφερε στην τέχνη (art nouveau ή Jugendstil) έβαλε τις βάσεις όχι μόνο στη μοντέρνα ζωγραφική και αρχιτεκτονική, αλλά και στο βιομηχανικό design από τον Χόφμαν και τα εργαστήριά του, γνωστά ως Βιεννέζικα Εργαστήρια. Τα Wiener Werkstaette του Χόφμαν άρχισαν να κατασκευάζουν έργα τέχνης για καθημερινή χρήση που απευθύνονταν στη μέση τάξη σε λογικές τιμές.
Στο Μουσείο ΜΑΚ πάνω στο Ring, στην αφιερωμένη στα Βιενέζικα Εργαστήρια πτέρυγα, μπορούμε να δούμε το τραπεζάκι καθιστικού που σχεδίασε ο Χόφμαν για τον φιλόσοφο Βίτγκενσταιν και που θα σας θυμίσει το δικό σας (αν το έχετε πάρει από το ΙΚΕΑ), το σερβίτσιο τσαγιού του 1903, τις καρέκλες που άλλαξαν τον τρόπο που καθόμαστε, και μια συγκλονιστική συλλογή από γυαλικά.
Απέναντι από τα ανάκτορα, στο ακριβές σημείο που κάποτε βρίσκονταν οι στάβλοι των Αψβούργων, μόλις πρόσφατα, το 2001, δημιουργήθηκαν 2 από τα σημαντικότερα αυτή τη μουσεία της Ευρώπης. Ένα μαύρο, το μουσείο μοντέρνας τέχνης MUMOK και ένα λευκό, το Leopold. Φτιαγμένα από βασάλτη μοιάζουν να ξεπηδάνε σαν κομμάτια λάβας από το έδαφος. Και τα δύο αποτέλεσαν το σύγχρονο αρχιτεκτονικό σκάνδαλο της πόλης, καθώς οι κάτοικοι ισχυρίστηκαν πως είναι πολύ ψηλά και τους κόβουν την θέα. Το προαύλιο των δύο μουσείων, το Museums Quartier, φιλοξενεί εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, καφέ, εστιατόρια, παιδικό μουσείο, μαγαζάκια και το κέντρο της λομογραφίας της πόλης, το οποίο αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη. Το προαύλιο είναι πάντα γεμάτο κόσμο και πολύ συχνά γίνονται εδώ πάρτι και bazaar. Οι πολύχρωμοι πάγκοι του γίνονται ανά περίπτωση καθίσματα, τραπέζια και bar με μία μόνο κίνηση.
Τα καταστήματα των μουσείων είναι τα καλύτερα που έχω επισκεφτεί μέχρι τώρα. Τα ψώνια μου: ένα τεράστιο μπαλόνι από την πρόσφατη εγκατάσταση νέας μιας καλλιτέχνιδος στο ΜΑΚ. Ένα κατακόκκινο ρομπότ – παιχνίδι στο Leopold. Τα αντίγραφα του σερβίτσιου του Χόφμαν (1906) από την Alessi στο μουσείο ΜΑΚ (πωλούνται μόνο εκεί). Ένα mobil του Δανού Christian Flensted του 1954 στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης ΜUMOK καθώς και μια δυσεύρετη αφίσα του Γουόρχολ με το πορτραίτο του Μικ Τζάγκερ. Στα MAK υπάρχουν επίσης τα κουτιά με αρωματικό καφέ που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Γκρέγκορ Άιχινγκερ για το μουσείο. Όλα σε συγκλονιστικά χαμηλές τιμές.
ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΟΛΑ
Το κέντρο της πόλης είναι η πλατεία του καθεδρικού του Αγιου στεφάνου, ή Stephansdom. Κάντε στάση στο Meinl Café am Graben για μια γευστική αλλά πάμφθηνη μπύρα Zipfer, και ψωνίστε στα γύρω μαγαζάκια, με αντίκες και είδη σπιτιού σε πολύ λογικές τιμές. Μόλις ξεμπερδέψατε με τις τουριστικές σας υποχρεώσεις. Καιρός να δείτε την πραγματική πόλη.
Ανεβείτε στον τελευταίο όροφο του ολοκαίνουργιου ξενοδοχείου του Ζαν Νουβέλ Sofitel Vienna Stepansdom. Η παρέμβασή του στον ουρανό της Βιέννης είναι κάτι που δεν περιγράφεται, πρέπει να το δει κανείς με τα μάτια του. Από την ανεμπόδιστη θέα του εστιατορίου – μπαρ θα δείτε την σκεπή του ναού του αγίου στεφάνου, τον Δούναβη, όλη την παλιά πόλη και φυσικά το περίφημο Πράτερ, την τεράστια ρόδα του λούνα παρκ που έχει πρωταγωνιστήσει κυρίως σε κατασκοπικές ταινίες, από τον Τρίτο Άνθρωπο του Γκράχαμ Γκριν (1949) μέχρι την ταινία Living Daylights (1987) με τον Τίμοθι Ντάλτον ως 007.
Μπροστά από το ξενοδοχείο, στις όχθες του ποταμού, βρίσκονται δύο πλωτά εστιατόρια – μπαρ, αυτή τη στιγμή hot spot της πόλης, ενώ το κλαμπ Flex στην γέφυρα Augarten έχει ψηφιστεί ως ένα από τα καλύτερα του κόσμου. To clubbing συνεχίζεται στο Joseph Staetten Guertel, την περιοχή που κάποτε φιλοξενούσε τα κόκκινα φώτα της πόλης, με πιο hot αυτή τη στιγμή τα κλαμπ Β27 και Rhiz. Για τη νέα εκδοχή μιας παλιάς κουζίνας, δοκιμάστε τo νέο εστιατόριο στο κτήριο του Ότο Βάγκνερ Schuetzenhaus πάνω στον Δούναβη, με πιάτα της εποχής των Αψβούργων, Obere Donaustrasse 26, 2nd district. Στο Palmenhaus, μια μπρασερί στον κήπο του ανακτόρου, θα δοκιμάσετε συγκλονιστικά κοκτέιλ κάτω από φοίνικες και το γυάλινο αριστουργηματικό θόλο του θερμοκηπίου.
Αν πάρετε την οδό Lindengasse από την αρχή της, θα βρείτε σε κάθε της γωνία τον ρυθμό της σύγχρονης Βιέννης. Ξεκινήστε από τις υπέροχες «πολυμορφικές» τσάντες από την Ina Kent που μεταμορφώνονται με μία κίνηση, Lindengasse 46, www.inakent.com και καταλήξτε στο Schon Schoen είναι ένα εξαιρετικό εστιατόριο – bar – κομμωτήριο – κατάστημα ρούχων. Lindengasse 53, www.schon-schoen.at.
Θηλυκά, 50’ς ρούχα από την Lena Hoschek, θα βρείτε στην Gutenberggasse 17, www.lenahoschek.com, ενώ στο La parete Design, έπιπλα και κοσμήματα από τη δεκαετία του 30 έως τη δεκαετία του 60. Tuchlauben 14.
Επειδή όμως ο βιεννέζικος καφές είναι αδιαπραγμάτευτος και δεν χρειάζεται σύγχρονη εκδοχή, κάντε τη στάση σας στο Café Sperl, ένα από τα αυθεντικά καφέ της πόλης, που σερβίρει βιεννέζικο καφέ και Sachertorte από το 1880. Αανάμεσα στη Naschmarkt και το κτήριο της Secession, είναι ακόμα στέκι της ιντελιγκέντσιας της πόλης και δεν αποκλείεται δίπλα σας να κάθεται κάποιος διάσημος αρχιτέκτονας ή μουσικός.
ΒΙΕΝΝΗ SOS
Οι γυάλινες χιονόμπαλες κατασκευάστηκαν εδώ για πρώτη φορά το 1900, από το εργαστήριο του Erwin Perzy. Δίπλα στο εργαστήριο, το οποίο λειτουργεί ακόμα, υπάρχει το ομώνυμο μουσείο www.viennasnowglobe.at
Η καρέκλα Thonet No214, η γνωστή βιεννέζικη καρέκλα των καφέ, έχει πουλήσει μέχρι στιγμής 50 εκατομμύρια κομμάτια, και είναι το βιομηχανικό κομμάτι που έχει αντέξει πιο πολύ στο χρόνο.
Υπάρχει ξενάγηση στα σημεία της πόλης όπου γυρίστηκε η ταινία Τρίτος άνθρωπος με τον Όρσον Ουέλες http://www.wien.info/en
Η Vienna Card προσφέρει 72 ώρες πρόσβαση στο μετρό, το τραμ και τα λεωφορεία και ειδικές εκπτώσεις σε καταστήματα, μουσεία και εστιατόρια, για 18,50Ε.
Επισκεφτείτε την πολυκατοικία του Huntertwasser με ένοικους στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, με όλους αυτούς που κάθε μέρα τους χτυπάνε το κουδούνι και παρακαλάνε να τους αφήσουν να δουν το εσωτερικό των ασύμμετρων διαμερισμάτων.
Η Αustrian Airlines έχει καθημερινά 2 δρομολόγια από Αθήνα και Θεσσαλονίκη προς τη Βιέννη (www.austrian.com)

woman.in.gr

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024