Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιδέες διακόσμησης από την Ίμπιζα

Ιδέες διακόσμησης από την Ίμπιζα

Η σχεδιάστρια Nani Marquina μας ξεναγεί στην εξοχική της κατοικία.

Αγγελική Τζωρτζακάκη φωτό: Albert Font

Το καταφύγιό της από την πολύβουη Βαρκελώνη κατάφερε να βρει η διάσημη σχεδιάστρια χαλιών, Nani Marquina, στο πιο κοσμοπολίτικο νησί της Ισπανίας. Πέντε μόλις λεπτά από το πολύβουο Sant Antoni, κατάφερε να βρει την ήσυχη γωνιά της.

Παρότι ερείπιο χωρίς νερό και φως, με φανερά τα σημάδια εγκατάλειψης 40 χρονών, τράβηξε αμέσως την προσοχή της σχεδιάστριας Νάνι και του συντρόφου της φωτογράφου Άλμπερτ Φοντ λόγω της απλότητα; και της αυθεντικότητάς του. Η ανακαίνιση ανατέθηκε στο αρχιτεκτονικό γραφείο Martínez Lapeña y Elias Torres με πολύ σαφείς όρους: φύση, αγνότητα και αυθεντικότητα. Διατηρήθηκε στη μορφή που είχε τα τελευταία εκατό χρόνια αν και μέρος του σπιτιού έχει ηλικία 300 χρόνων. «Ανακαλύψαμε ένα μικρό θησαυρό, απλό αλλά γνήσιο ιβηρικό. Θέλαμε να διατηρήσουμε αυτή την αύρα που ακόμα και μέσα στα ερείπια, απέπνεε γαλήνη», υποστηρίζουν. Οι φόρμες και οι δομές έμειναν αυτούσιες αποπνέοντας τον παραδοσιακό ιβηρικό τρόπο ζωής της εποχής του, με βασικούς πρωταγωνιστές το πράσινο και το γαλάζιο της Μεσογείου.

Εσωτερικά επίσης δεν άλλαξαν πολλά: την κουζίνα, καθιστικό, το κυρίως μπάνιο, τα υπνοδωμάτια και μια αποθήκη, κάθε λειτουργία σε διαφορετικό επίπεδο. Η κουζίνα, πλήρως εξοπλισμένη, διαθέτει πλυντήριο και στεγνωτήριο αν και οι ιδιοκτήτες προτιμούν να εκθέτουν τα ρούχα στις φυσικές δυνάμεις του ήλιου και του μεσογειακού ανέμου. Τα υπνοδωμάτια φιλοξενούν εσωτερικές καμπίνες-πρώην στάβλους που χρησιμεύουν ως ατομικά μπάνια, ενώ ο κήπος ενισχύθηκε με την παρουσία μια πισίνας που όμως δεν επηρέασε την αρχική του φόρμα.
Ο χώρος διαμορφώθηκε από την ίδια τη σχεδιάστρια, με έπιπλα και αντικείμενα που έχει συλλέξει από όλο τον κόσμο. «Όταν ταξιδεύω, ψάχνω χειροποίητα αντικείμενα, πάντα τα πιο παράξενα και τα πιο ιδιόμορφα. Όλα αυτά, συμβιώνουν στο χώρο με μοναδικό και αυθεντικό τρόπο.»
Τα φυτά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του σπιτιού: «Η πρώτη μου κίνηση κάθε φορά που το επισκέπτομαι είναι μια βόλτα στον κήπο. Παρατηρώ τις αλλαγές στα δέντρα και τα φυτά, έτσι μόνο αντιλαμβάνομαι τις αλλαγές στην ζωή, την εξέλιξή της.. Τους καλοκαιρινούς μήνες μαζεύουμε σύκα, φουντούκια, σταφύλια και λεμόνια ενώ στον κήπο φυτρώνουν διάσπαρτα αρωματικά φυτά και βότανα που χρησιμοποιούμε καθημερινά στο μαγείρεμα.» εξηγεί.
Στον ορίζοντα βρίσκεται η όψη του ήλιου και της θάλασσας. Μόλις 500 μέτρα μακριά από την παραλία ακριβώς απέναντι από την Κονεχέρα, η τοποθεσία του σπιτιού εκμεταλλεύεται την απλοχεριά της φύσης χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η πισίνα γεμίζεται με θαλασσινό νερό φιλτραρισμένο χωρίς χρήση χημικών.

Η σχεδιάστρια χαλιών Nani Marquina ίδρυσε τη δική της εταιρία το 1987. Από το 1993, η παραγωγή βρίσκεται στη βόρεια Ινδία ενσωματώνοντας τις πλούσιες παραδοσιακές τεχνικές με το σχεδιασμό και την παραγωγή να λαμβάνουν υπόψη νέους παράγοντες που διαφοροποιούν το αισθητικό αποτέλεσμα. Τα τελευταία 25 χρόνια έχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα στο χώρο του design όπως οι Ron Arad, Erwan & Ronan Bouroullec, Javier Mariscal και ο Enric Somsó.

nanimarquina.com

woman.in.gr

Sports in

«Βόμβα» του ESPN για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο!

Ρεπορτάζ που… ταράζει τα νερά για Γιάννη Αντετοκούνμπο και Μιλγουόκι Μπακς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024