Τρίτη 14 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γιατί το Λονδίνο είναι το νέο Παρίσι

Γιατί το Λονδίνο είναι το νέο Παρίσι

Με την Εβδομάδα Μόδας της Βρετανικής πρωτεύουσας να γίνεται μια ολοένα και πιο λαμπερή διοργάνωση, ο ανταποκριτής μας στο Λονδίνο Χάρης Σταυρίδης βγάζει τα συμπεράσματά του. Φωτό IMAXTREE

Χάρης Σταυρίδης. Φωτό: IMAXTREE

Πέρα από τις τάσεις, τα φλας και τις συχνά γυαλιστερές προσκλήσεις, αν κάτι χαρακτήρισε το πρόσφατο London Fashion Week, είναι σίγουρα η διάθεση για ανανέωση αλλά και μια συντονισμένη προσπάθεια να αναδειχθεί η αγγλική πρωτεύουσα σε κορυφαίο παίκτη της παγκόσμιας μόδας.
Μέχρι πρότινος, το Λονδίνο μπορεί να έβγαζε σχεδιαστές-φαινόμενα όπως ο Alexander McQueen, αλλά φαινόταν να βρίσκεται πάντα πίσω από τη σκιά του Μιλάνου και του Παρισιού σε θέματα εμπορικότητας και επιρροής. Για τους ανθρώπους του χώρου Λονδίνο σήμαινε πειραματισμός, underground σχεδιαστές και επιδείξεις μόδας σε παρατημένες αποθήκες. Η αλλαγή φρουράς όμως στην ηγεσία του British Fashion Council, με τη Natalie Massenet (του περίφημου Net-a-porter) να αναλαμβάνει τα ηνία του οργανισμού, σήμανε μια νέα εποχή για το London Fashion Week, με διάθεση για εξωστρέφεια και μια τάση προς την εμπορικότητα.
Επιπλέον, η απόφαση του Tom Ford να παρουσιάσει στο Λονδίνο τη γυναικεία του συλλογή και για πρώτη φορά σε πασαρέλα (και όχι σε presentation όπως συνήθιζε μέχρι τώρα), έφερε ακόμη περισσότερα φλας αλλά και άρθρα από μεγάλα ΜΜΕ που έσπευσαν να τονίσουν το πόσο ισχυρότερος και σημαντικότερος γίνεται ως θεσμός πλέον το LFW. Παράλληλα, οι Times έγραψαν πως τόσο οι αγοραστές όσο και οι δημοσιογράφοι που ήρθαν για να δουν τα σόους, κυρίως από Αμερική, ήταν περισσότεροι από κάθε άλλη φορά. Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Boris Johnson δήλωσε ότι πέρσι οι πωλήσεις των Βρετανών σχεδιαστών έφτασαν τα 74 εκατομμύρια λίρες, με τις προβλέψεις για τώρα να αγγίζουν τα 100, ενώ η Massenet ανέφερε στην ομιλία της ότι «θα οδηγούμε, δεν θα ακολουθούμε και θα φτιάξουμε νέους κανόνες».
Τα χειμωνιάτικα shows που συζητήθηκαν
Burberry Prorsum
Με τίτλο «Trench Kisses» το θέμα του Christopher Bailey για τον οίκο Burberry δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από καμπαρντίνες. Σέξι, ελαφρώς kinky και με άφθονο χρυσό, τρουκ και animal prints, ο γνωστός σχεδιαστής έδειξε αρκετές διαφορετικές εκδοχές του κλασσικού αυτού ρούχου. Ο ίδιος δήλωσε ότι εμπνεύστηκε από τη γυναίκα-μύθο κατά τη δεκαετία του ’60, την Christine Keeler. Επρόκειτο για ένα showgirl που διατηρούσε ερωτικές σχέσεις με Άγγλους πολιτικούς και Ρώσους κατασκόπους, ενώ όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο κόντεψε να ρίξει την κυβέρνηση. Όσο για τα ντεσού του σόου; Στην πρώτη σειρά βρέθηκαν οι Kate Beckinsale, Freida Pinto, και η Rosie Huntington-Whiteley που εννοείται πως τρέλαναν τους παπαράτσι αλλά και έναν σκασμό από φτασμένους και επίδοξους bloggers που φωτογράφιζαν μετά μανίας όποιον περνούσε από μπροστά τους. Α, και φυσικά το μοντέλο σταρ της πασαρέλας ήταν για άλλη μια φορά η Cara Delevingne.
Peter Pilotto
Η συλλογή των Peter Pilotto και Christopher De Vos απέσπασε εξαιρετικές κριτικές από έναν μεγάλο αριθμό δημοσιογράφων, ενώ το Style.com τη χαρακτήρισε «θρίαμβο». Το σχεδιαστικό δίδυμο έμεινε πιστό στα δυνατά prints που χαρακτηρίζουν τη μέχρι τώρα δουλειά τους. Παρουσιάζοντας εντυπωσιακά φορέματα που αγκάλιαζαν το σώμα και με τονισμένους ώμους, δημιούργησαν μια δυναμική, τολμηρή σιλουέτα αφιερωμένη στο μαξιμαλισμό.
J.W. Anderson
Σε εντελώς διαφορετικό στιλ και με σαφώς πιο μινιμαλιστικές διαθέσεις κινήθηκε το νέο τρομερό παιδί της Αγγλικής μόδας (που σόκαρε πριν λίγο καιρό με την αντρική του συλλογή αφού τα μοντέλα φορούσαν σχεδόν γυναικεία φορέματα). Ο J.W. Anderson θεωρείται (μαζί με τον Christopher Kane) ως ό,τι πιο φρέσκο έχει να παρουσιάσει το Λονδίνο αυτήν τη στιγμή, αλλά σίγουρα τα ρούχα του δεν απευθύνονται στις μάζες. Ο Anderson είπε ότι ήθελε να βρει νέους τρόπους για να ‘μακρύνει’ τη γυναικεία σιλούετα και να παίξει με νέες φόρμες βάζοντας στον εαυτό του ‘αρχιτεκτονικές παύσεις’.
Christopher Kane
Ορμώμενος από το γεγονός ότι ο κολοσσός της μόδας PPR αποφάσισε να επενδύσει πάνω του και να τον στηρίξει στη δημιουργία του δικού του οίκου, ο Kane παρουσιάσε ένα σχεδόν επικό σόου, όπου έστειλε στην πασαρέλα 60 διαφορετικά λουκ, έναν αριθμό-ρεκόρ. Στην πρώτη σειρά ήταν φυσικά και το «μεγάλο αφεντικό» François-Henri Pinault μαζί με τη γυναίκα του Salma Hayek. Όσο για το σόου του ταχέως ανερχόμενου Kane; Αρκετές δόσεις από πανκ διαθέσεις συνδυασμένες με υλικά όπως βελούδο δεν αφήσαν κανέναν παραπονεμένο αν κρίνουμε από τα σχόλια του τύπου.
Tom Ford
Εννοείται πως αν οι Αμερικάνοι δημοσιογράφοι και αγοραστές είχαν περιέργεια για κάτι, αυτό ήταν σίγουρα το πρώτο κανονικό σόου του μεγάλου γόη Tom Ford. Η απόφασή του να δείξει στο Λονδίνο και όχι στο Παρίσι ή το Μιλάνο έδωσε μια μεγάλη ώθηση στο London Fashion Week. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο κύριος Ford φρόντισε να είναι τα πάντα υπέρ-πολυτελή, ένω όλο το προσωπικό που δούλευε για αυτόν μύριζε το άρωμά του, Tom Ford Noir. Η συλλογή του, ένα μείγμα έθνικ-chic επιρρεασμένο από διαφορετικά στιλ είχε αρκετές δόσεις από ντίσκο γκλαμ. Το απότελεσμα ήταν πολύχρωμο και εντυπωσιακό, αλλά για ορισμένους άγγιζε την υπερβολή.

woman.in.gr

Sports in

Ήττα για τη Σάκκαρη από την Αζαρένκα (0-2)

Η Μαρία Σάκκαρη έχασε με 4-6, 1-6 από την Βικτόρια Αζαρένκα και αποχαιρέτησε τη Ρώμη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 14 Μαϊου 2024