Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γιατί λατρεύουμε τα κοσμήματα της Delfina Delettrez-Fendi

Γιατί λατρεύουμε τα κοσμήματα της Delfina Delettrez-Fendi

Η εκπρόσωπος της τέταρτης γενιά της δυναστείας Fendi μιλάει για την κόρη της, την τέχνη, το στιλ και τα - γεμάτα μόδα - παιδικά της χρόνια.

Harry Stavrou


Θεωρείται μια από τις πιο κομψές γυναίκες στην Ιταλία, κάτι που δεν μας κάνει εντύπωση. Ανήκοντας στην τέταρτη γενιά της δυναστείας Fendi, η Delfina Delettrez δεν θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά. Το στιλ είναι κάτι που της είναι έμφυτο.

Παθιασμένη με την τέχνη, τις γούνες και τις πολύτιμες πέτρες, η κόρη της Silvia Venturini Fendi θέλησε αρχικά να ασχοληθεί με την ενδυματολογία, αλλά την κέρδισε τελικά το κόσμημα, κάτι στο οποίο αφοσιώθηκε με ολοκληρωτικό πάθος.

Ανήσυχη, ιδιαίτερη, και με μοναδική δημιουργική ματιά, μας μίλησε για την τέχνη, την κόρη της, τα παιδικά της χρόνια που σκάλιζε τις γεμάτες με ρούχα Fendi ντουλάπες του σπιτιού της, αλλά και το τι σημαίνει για αυτήν η μόδα και το στιλ.
Σχεδίασες πρόσφατα μια capsule collection για το Yoox, που την ονόμασες Frozen Garden. Μπορείς να μας μιλήσεις για αυτήν; Τι είδους γυναίκες ζουν σε έναν ‘παγωμένο κήπο’;
Το «Frozen Garden» είναι ένα μικρό σύμπαν όπου έντομα και λουλούδια μοιάζουν να είναι παγωμένα στον χώρο και στο χρόνο. Λουλούδια και έντομα είναι σφραγισμένα σε ρητίνη που μας επιτρέπει να προσεγγίσουμε τα κομμάτια όπως και ένας εντομολόγος. Κατά κάποιο τρόπο είναι αιχμάλωτα μέσα στη ρητίνη, όμως από την άλλη αυτό λειτουργεί ως μεγεθυντικός φακός. Είναι σαν να κοιτάζουμε απολιθώματα από το μέλλον. Οι γυναίκες που κατοικούν στον παγωμένο κήπο είναι έξυπνες, τους αρέσει η ειρωνεία και δεν φοβούνται να επανεφεύρουν τον εαυτό τους παίζοντας με παραμέτρους όπως η ομορφιά και η γοητεία. Γνωρίζουν πώς να γίνουν ξανά κορίτσια φορώντας λουλούδια ως κοσμήματα.
Ποιά είναι τα αγαπημένα σου υλικά; Πιάνεις ποτέ τον εαυτό σου να έχει εμμονές με υλικά όπως για παράδειγμα μια πολύτιμη πέτρα;

Με ελκύουν τα περίεργα υλικά, αυτά που δεν μπορώ να προσδιορίσω τι ακριβώς είναι ή από που προέρχονται όταν τα κοιτάω για πρώτη φορά. Αυτά τα υλικά μπορεί να είναι τεχνητά ή φυσικά. Τώρα έχω εμμονή με τις χρωματιστές μπίλιες, βγάζουν μια φουτουριστική αίσθηση, είναι σαν να απολαμβάνεις τη θέα από την κορυφή ενός άλλου πλανήτη. Την ίδια φουτουριστική αίσθηση μου δίνει και η ρητίνη, ένα υλικό που λατρεύω!
Μοιάζεις να έχεις μια εμμονή και με τα έντομα, κάπου διάβασα να τα λες τα ‘μικρά ρομπότ της φύσης’. Τι είναι αυτό που βρίσκεις ελκυστικό σε αυτά;
Στην πραγματικότητα με απωθούν, όμως όπως όλοι ξέρουμε, στο υποσυνείδητό μας αυτό που μας τρομάζει είναι και αυτό που μας ελκύει περισσότερο από όλα. Με γοητεύουν οι κινήσεις τους, τα ιριδίζοντας χρώματά τους, αλλά και οι συμπεριφορές που έχουν μερικά από αυτά. Άλλα έντομα είναι πολύ άσπλαχνα, άλλα παίζουν παιχνίδια αποπλάνησης με τα λουλούδια και ορισμένα έχουν ιδιαίτερα μηχανικές κινήσεις σαν μικροί στρατιώτες…
Ένιωσες ποτέ ότι το όνομα Fendi συνοδευόταν από μεγάλες προσδοκίες ή ακόμη και περιορισμούς σε σχέση με το τι θα έκανες στην επαγγελματική σου ζωή;
Ένιωθα ότι το περιβάλλον στο οποίο ήμουν μου έδωσε τη δυνατότητα να έχω μια ιδιαίτερα υγιή και καθαρή προσέγγιση ως προς το τι θα αντιμετώπιζα ξεκινώντας τη δική μου εταιρεία. Ήξερα ότι θα έπρεπε να δουλέψω σκληρά, να κάνω θυσίες και να έχω αρκετό πάθος.
Ποια είναι η πιο δυνατή ανάμνηση που έχεις από την παιδική σου ηλικία;
Το να παίζω με τα ρούχα της μητέρας μου όταν έμενα στο σπίτι επειδή ήμουν ‘άρρωστη’. Δεν μπορούσα να αντισταθώ στο να ακουμπήσω και να δοκιμάσω όλα της τα ρούχα.
Κατά πόσο επηρέασε ο ερχομός της κόρης σου την καθημερινότητά σου αλλά και τον τρόπο με τον οποίον βλέπεις τη μόδα;
Βλέπω τα πράγματα ως μια αποστολή τώρα, το ίδιο και για αυτήν. Μου αρέσει το γεγονός ότι η κόρη μου και η εταιρεία μου γεννήθηκαν τον ίδιο χρόνο και λατρεύω να τους βλέπω να μεγαλώνουν μαζί. Πιστεύω ότι της δίνει μια αίσθηση ασφάλειας να βλέπει τη μητέρα της να κινείται και να εκφράζεται ελεύθερα και πιστεύω ότι αυτό θα τη βοηθήσει να βρει τον δικό της δημιουργικό μονοπάτι με λιγότερη πίεση. Είναι καλό ότι εκλαμβάνει τη δουλειά ως πάθος, η δουλειά είναι ένα καθήκον αλλά είναι και διασκέδαση. Από προσωπική πλευρά, το να είσαι μητέρα σε τόσο μικρή ηλικία σε κάνει να ξεχνάς τους εγωισμούς. Η κόρη μου είναι και αδερφή μου και καλύτερή μου φίλη. Αλλά θέλω να είμαι από τις μητέρες που με ένα και μόνο βλέμμα μπορούν να βάλουν τα πράγματα σε τάξη.
Έχεις δηλώσει ότι πάντοτε λάτρευες τους Salvador Dali, Man Ray και Jean Cocteau. Ποια είναι η σχέση σου με την τέχνη και πώς σε εμπνέει;
Η τέχνη με εμπνέει σε κάθε της μορφή. Μου αρέσει όταν σου δημιουργεί μια μικρή εσωτερική επανάσταση, όταν σε κάνει να σταματάς και να σκέφτεσαι. Συνήθως δεν μου αρέσει να γνωρίζω το σκεπτικό πίσω από ένα έργο τέχνης, είμαι πιο οπτική, γρήγορη, λειτουργώ με το ένστικτο. Μου αρέσουν με αφήνουν να έχω τη δική μου ερμηνεία για τα πράγματα. Και βέβαια, με συγκινεί ο σουρεαλισμός γιατί δεν υπάρχουν όρια και έχει τόση κίνηση… μου αρέσει η ελευθερία του, είναι η ίδια ελευθερία που έχω και στη δουλειά μου. Ο μόνος κανόνας είναι να μην έχεις κανόνες!
Σε ό,τι έχει να κάνει με το προσωπικό σου στιλ, θεωρείσαι μια από τις πιο κομψές Ιταλίδες. Ποιοι είναι οι κανόνες σου σε σχέση με το ντύσιμο;

Δεν ακολουθώ τα trends, έχω την ίδια ελεύθερη προσέγγιση που ανέφερα και πριν. Ακολουθώ το ένστικτό μου και τη διάθεσή μου. Το μόνο πράγμα που ανακάλυψα είναι ότι όταν δεν έχω καλή διάθεση την ισορροπώ με το να φοράω αρκετό χρώμα, ενώ το αντίθετο συμβαίνει όταν νιώθω καλά οπότε και φοράω πιο σκούρα χρώματα.
Ποια είναι τα πιο αγαπημένα σου πράγματα στη ντουλάπα σου;
Σίγουρα όλες οι Fendi γούνες μου, παλιές και καινούργιες. Έχω μια εμμονή με τη γούνα, από τις πιο κλασσικές μέχρι τις πιο ποπ και μοντέρνες, οι γούνες με κάνουν να νιώθω δυνατή. Νομίζω ότι υπάρχει ένας στενός δεσμός ανάμεσα στις πολύτιμες πέτρες και τη γούνα, είναι και τα δύο πρωτόγονα και γεμάτα δύναμη. Μερικές φορές μου αρέσει να φοράω γούνες με τρελά χρώματα, από αυτές που σε κάνυν να νιώθεις σαν να είσαι κάποιο εξωτικό πουλί, και ενισχύω αυτήν την αίσθηση με το να βάζω χρωματιστό, ποπ μακιγιάζ στα μάτια μου.
Πόσο σημαντικά είναι τα κοσμήματα στο καθημερινό σου ντύσιμο; Τι είδους κομμάτια προτιμάς;
Είναι σίγουρα το τελευταίο άγγιγμα που θα φέρει την ισορροπία στο στιλ μου. Μερικές φορές ακόμη και ένα μικρό σκουλαρίκι μπορεί να σε κάνει να φαίνεσαι ότι ντύθηκες υπερβολικά. Δεν θα έλεγα ότι είμαι ο τύπος που φοράει αρκετά βραχιόλια ή τόνους από αλυσίδες. Είμαι αρκετά πιο αυστηρή και αφαιρετική με τα κοσμήματα.

woman.in.gr

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024