Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πώς να παίρνεις πάντα το δώρο που θέλεις

Πώς να παίρνεις πάντα το δώρο που θέλεις

Τι είναι και πώς δουλεύει το supergiftme.gr, ένα νέο ελληνικό site-εφαρμογή για να σου χαρίζουν εύκολα και ανέξοδα οι φίλοι σου αυτό που ποθείς.

Σε μία εβδομάδα έχω γενέθλια. Λογικά η μαμά μου θα μου πάρει 2-3 χαριτωμένα βρακιά, μια φίλη απ’ το γραφείο λίγα λουλούδια και αν τυχόν καταφέρω να βγούμε για ένα ποτό, μερικές κολλητές θα μου χαρίσουν μπιζού ή μπλουζάκι από αλυσίδα ρούχων ή κανένα λιπ γκλος. Και αυτά είναι πάνω-κάτω τα casual δώρα που θα έκανα κι εγώ στους άλλους. Εξάλλου, ανήκω πλέον σε εκείνο το ηλικιακό γκρουπ που μέσα στον χρόνο ξοδεύει λιγότερα για τον εαυτό του και πολύ περισσότερα σε δώρα για παιδιά -ως μητέρα ενός μωρού και ενός νηπίου, η κοσμική μου ζωή περιλαμβάνει πλέον μόνο καλέσματα για βαφτίσεις ή παιδικά πάρτι.
Αυτά τα μικρά δωράκια λοιπόν των 15 και 20 ευρώ, αν και λίγα (και όλα ευπρόσδεκτα γιατί η γλυκιά σκέψη μετράει), μπορεί να μας κάνουν στο τέλος πάνω από 100. Όσο περίπου δηλαδή κάνει αυτό το φουτεράκι που θα με βόλευε για το γραφείο : http://www.net-a-porter.com/product/371017
Υστερα είναι και ο σύζυγος, ο μόνος άνθρωπος από τον οποίο μπορεί να περιμένει μια γυναίκα σαν εμένα ένα ακριβότερο δώρο γενεθλίων. Το ότι θα είναι ακριβότερο βέβαια δεν σημαίνει ότι θα κάνει πάντα την καρδιά σου να χτυπήσει δυνατά (συγγνώμη αγάπη). Θέλω να πω, ότι από όλα τα δώρα γενεθλίων μου για τα οποία ξηλώθηκε ο άνθρωπός μου και στα οποία συμπεριλαμβάνονται αρκετά -χρήσιμα και ντιζαινάτα, δεν λέω- γκάτζετς όπως το iPhone μου και το macbook στο οποίο γράφω αυτή τη στιγμή, εκείνο για το οποίο πραγματικά χοροπήδηξα από χαρά ήταν τα μοβ ψηλοτάκουνα του αγαπημένου μου σχεδιαστή παπουτσιών μερικά χρόνια πριν. (Ισχύει για τις περισσότερες από εμάς και σηκώνει πολύ συζήτηση: Θέλεις να κάνεις μια γυναίκα χαρούμενη; Μην της παίρνεις κάτι που έχει καλώδιο)
Ας το παραδεχτούμε: ελάχιστες φορές παίρνουμε το δώρο που πραγματικά θέλουμε. Για την ακρίβεια, αυτό έχει να συμβεί από τότε που ήμασταν παιδιά, όταν γονείς και γιαγιάδες μας ρωτούσαν στα ίσια και εμείς απαντούσαμε χωρίς περιστροφές ότι θέλουμε πχ το Lego Startreck ή τη Σίντυ αεροσυνοδό (η Barbie μάλλον δεν είχε ακόμα καλό μάρκετινγκ στην Ελλάδα).
Να, όμως που τώρα υπάρχει μια καινούργια υπηρεσία για να παίρνεις πάντα το δώρο που θέλεις. Λέγεται supergiftme.gr. Και την εμπνεύστηκαν ΄Ελληνες.
Συγκεκριμένα ο Αλέξης Βαλούρδος, σημερινός CEO του supergiftme, την ώρα που προσπαθούσε να κάνει windsurf. Είχε λίγο αέρα εκείνη τη μέρα, όποτε σκεφτόταν πόσο καλύτερα θα ήταν αν είχε στη διάθεσή του ένα μεγαλύτερο πανί. Το πανί που πραγματικά ήθελε βέβαια, ήταν αρκετά ακριβό. Και τότε θυμήθηκε πως πλησίαζαν τα γενέθλιά του. Ωραία δεν θα ήταν αν υπήρχε ένας τρόπος οι φίλοι του να ήξεραν για το πανί και να μπορούσαν να του το πάρουν όλοι μαζί; (όπου πανί, εσείς προσθέστε τώρα Chanel τσάντα). «Αντί να μου φέρουν πολλά άσχετα δώρα», σκέφτηκε, «θα έπαιρνα ένα δώρο αλλά θα ήταν ακριβώς αυτό που θέλω!» Έναν χρόνο μετά, το 2013, ο Αλέξης ίδρυσε το Supergiftme.gr μαζί με τους φίλους του, με σκοπό να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ανταλλαγή δώρων. «Εσύ διαλέγεις το δώρο που θέλεις. Οι φίλοι σου στο αγοράζουν», γράφει στη homepage.
Ο μηχανισμός του crowd-funding στο ίντερνετ προυπήρχε βέβαια και λειτουργεί θαυμάσια εδώ και μερικά χρόνια, αρκεί ο άλλος να πειστεί για τον σκοπό σου. Χάρη στο ευρώ ή το δολάριο του κάθε χρήστη, άνθρωποι έχουν ξεχρεώσει τις πιστωτικές τους, έχουν γυρίσει ανεξάρτητες ταινίες, έχουν ταξιδέψει στην άλλη άκρη του κόσμου και συνεχίζουν να απολαμβάνουν τη wikipedia. Ποτέ όμως μέχρι τώρα, δεν είχε απενοχοποιηθεί και απλοποιηθεί τόσο πολύ η συνήθεια του να κάνεις και να παίρνεις δώρα. Αυτό το «κενό» καλύπτει το supergift εγκαινιάζοντας το friend-funding.
Οι αληθινοί και ιντερνετικοί «φίλοι» που επιλέγεις συμβάλλουν – όποιος θέλει, όσο θέλει, χωρίς ποτέ να φαίνονται τα χρηματικά ποσά – στην αγορά του ονειρεμένου σου δώρου. Όποια κι αν είναι η περίσταση (γενέθλια, γιορτή, γάμος, χριστούγεννα, αποφοίτηση, βάφτιση) στο Supergiftme διαλέγεις αυτό που θέλεις, είτε από αυτά που παρουσιάζονται ήδη μέσα στο site (από ψηλοτάκουνα, τσάντες και δωροεπιταγές Αττικα μέχρι βρεφικά καρότσια και λάπτοπ -προόσφατα εγκαινιάστηκε η συνεργασία του site με τα Public), είτε από οποιοδήποτε άλλο e-shop. Μετά καλείς τους φίλους που θέλεις σε βοηθήσουν να το αποκτήσεις μέσω facebookήemail και αυτοί δίνουν από 1 έως όσα ευρώ θέλουν στο Supergift σου (το ποσό που δίνουν δεν φαίνεται, αν και οπτικοποιείται στην μπάρα- infographic). Μόλις η συλλογική τους προσφορά καλύψει το κόστος, το τέλειο δώρο είναι δικό σου.
Το supergiftme αλλάζει τον τρόπο που κάνεις και λαμβάνεις δώρα. Όχι μόνο γιατί σου δίνει την ευκαιρία να αποκτήσεις κάτι που θα ήθελες αλλά καθώς δεν είναι και είδος πρώτης ανάγκης δίσταζες να δώσεις χρήματα για να το αποκτήσεις (πχ ένα καλό ποδήλατο ή ένα ταξίδι στο Παρίσι), αλλά και γιατί απενοχοποιεί την «ντροπή» που πολλοί από εμάς έχουν σε σχέση με το να ομολογήσουν ότι θέλουν κάτι. Είναι το ίδιο με τις λίστες γάμου. Κάποτε τις θεωρούσαμε μια αμερικανόφερτη, χωρίς τακτ συνήθεια. Πλέον, οι νεόνυμφοι σου δίνουν ευθέως λογαριασμό τραπέζης.
Με το supergift ωστόσο δεν έχεις την αίσθηση ότι χάνεται κάτι από την μαγεία ή την ευγενική πράξη του να κάνεις δώρα, αφού ο παραλήπτης δεν παίρνει ποτέ χρήματα στο χέρι, αλλά το ίδιο το αντικείμενο του πόθου του. Ταυτόχρονα, η ιδέα του όλοι για έναν και ο καθένας για όλους δίνει στην διαδικασία μια αίσθηση σοσιαλμιντιακής αλληλεγγύης, ειδικά στους καιρούς που ζούμε.
Όταν μιλάω με την Κατερίνα Παπατρύφων, Chief of Digital Marketing and Business Development της εταιρείας, δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο ενοχικό σύνδρομο του να σκέφτεσαι δώρα γενεθλίων μέσα στην οικονομική ύφεση από την οποία ταλαιπωρούνται πολλοί γύρω μας.
«Αντίθετα, ΑΥΤΗ είναι η τέλεια στιγμή για το Supergiftme», μου λέει. «Οι άνθρωποι εξακολουθούν να γιορτάζουν, να έχουν γενέθλια, να παντρεύονται, να βαφτίζουν τα παιδιά τους κλπ. Η αγάπη προς τους κοντινούς μας ανθρώπους δεν σταματά επειδή η οικονομία υποφέρει, έτσι δεν είναι; Ακριβώς επειδή όλοι μετράμε τα χρήματά μας αυτή την περίοδο, δεν θα ήταν καλό να κάνουμε και δώρα που μετράνε στον άλλον; Το Supergiftme μπορεί να βοηθήσει. Αντί να σου φέρουν όλοι οι φίλοι και συγγενείς πολλά μικρά δωράκια που θα καταλήξουν να μαζεύουν σκόνη σε κάποια ντουλάπα, πες τους ποιο θα ήταν το ένα δώρο που πραγματικά θα ήθελες να πάρεις και τα χρήματά τους – ακόμα και αν δώσει μόνο 5 ευρώ ο καθένας –μπορούν να φτάσουν πολύ μακρυά. Επίσης, όλες οι ατομικές δωρεές μένουν μυστικές, οπότε και εσύ έρχεσαι πιο κοντά στο δώρο που επιθυμείς, και ο φίλος σου δεν αισθάνεται ότι εκτίθεται με τη μικρή του δωρεά.
«Υπάρχουν επιπλέον λόγοι που το τοsupergiftme.gr είναι χρήσιμο σε μια γυναίκα;» θέλω να μάθω σαν κορίτσι.
«Ως γυναίκες, συχνά πηγαίνουμε σε καταστήματα, χαζεύουμε περιοδικά ή sites και βλέπουμε αντικείμενα που θα επιθυμούσαμε να ήταν δικά μας. Αυτά μπορεί να είναι από εσωτερική διακόσμηση εώς μια κλασσική τσάντα ή ακόμα και το παιδικό καροτσάκι Juicy Couture της Maclaren , ή ένα σέξι ζευγάρι Jimmy Choo’s!
Ταυτόχρονα όμως, ως γυναίκες συνήθως δίνουμε προτεραιότητα σε άλλους στη ζωή μας –συζύγους, φίλους, παιδιά, γονείς, αδέλφια, λίγο-πολύ όλον τον κόσμο εκτός από τον εαυτό μας. Παίρνουμε τη ‘λογική’ απόφαση να ξοδέψουμε τα χρήματά μας σε είδη ‘ανάγκης’ για την οικογένεια και τους αγαπημένους μας πριν τελικά πάμε να ‘κακομάθουμε’ λίγο και τον εαυτό μας. Το Supergiftme μας απαλλάσσει από αυτή την ενοχή.
Το 50% των εγγεγραμμένων χρηστών του Supergfitme είναι γυναίκες. Και πολλά από τα δώρα που έχουν ολοκληρωθεί έως τώρα χαρακτηρίζονταν από «γυναικείες» ανάγκες, όπως αυτό, στο οποίο συνεισέφερε και η ίδια η Κατερίνα:
«Έχω μια φίλη που μόλις γέννησε. Δεν έχει μεγάλη οικογένεια, οπότε ήξερε ότι δεν μπορεί να περιμένει τεράστιο αριθμό δώρων. Αλλά την ίδια στιγμή ανησυχούσε ότι όλα τα δώρα που θα έπαιρνε θα ήταν μικρά ρουχαλάκια τα οποία λόγω του μωρού δεν θα μπορούσε μετά να τρέχει στα μαγαζιά για αλλαγές. Χρειαζόταν περισσότερη βοήθεια από λίγο ρουχισμό. Οπότε μαζί με τον άντρα της έφτιαξαν ένα custom Supergift που συμπεριλάμβανε ένα λίκνο και ένα Relax. Όλοι οι φίλοι μας ανακουφίστηκανγιατί δεν έχουν παιδιά και δεν ήξεραν τι να πάρουν στο πρώτο μωρό της παρέας. Και η φίλη μου ήταν πανευτυχής γιατί απέκτησε το λίκνο που ήθελε αλλά δίσταζε να αγοράσει λόγω του κόστους. Χάρηκα πάρα πολύ που ήμουν μέρος αυτής της ιστορίας και τώρα που το παιδάκι έχει γεννηθεί, συγκινούμαι πολύ όταν το βλέπω να κοιμάται στο Supergift που της πήραμε όλοι η παρέα μαζί».
Το οποίο με επαναφέρει στο θέμα των μωρών, που έλεγα πιο πάνω. Εμείς, οι ενήλικες έχουμε σταματήσει να κάνουμε δώρα μεταξύ μας. Γιατί απλούστατα έχουμε σταματήσει να βρισκόμαστε. Από την άλλη, κόσμος που δεν έχει δει ποτέ τον τοίχο του σπιτιού μας, μπαίνει και γράφει ευχές στον τοίχο μας στο facebook. Το ενδιαφέρον με το supergift είναι ότι αποδεικνύει πως όχι όλοι, αλλά αρκετοί από αυτούς είναι πρόθυμοι τελικά να σε κάνουν χαρούμενο με το πάτημα ενός κουμπιού.
Το ακόμα καλύτερο είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κάνει χαρούμενους και κάποιους που δεν περνάνε καθόλου καλά. Η δυνατότητα να επιλέξεις έναν φιλανθρωπικό σκοπό μέσω του supergift θα είναι προσεχώς διαθέσιμη. Και έτσι νομίζω βρήκα τι θέλω φέτος για τα γενέθλιά μου. (Friends και followers περιμένω να με βγάλετε ασπροπρόσωπη).
ΓΑΛΑΤΕΙΑ ΛΑΣΚΑΡΑΚΗ @Galaxy_Faraway

woman.in.gr

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024