Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συνταγές από το Downton Abbey, μέρος Α

Συνταγές από το Downton Abbey, μέρος Α

Από τη μους σολωμού της κας Πάτμορ μέχρι τα καναπέ με καβούρι της λαίδης Μαίρη.

Μιχελάκου Ιωάννα

Οι αγαπημένες κρεπ σουζέτ της Έθελ. Η πίτα με κοτόπουλο και μανιτάρια της κας Μπέιτς (χωρίς το αρσενικό), τα σκόουνς που συνοδεύουν το τσάι των επάνω και των κάτω και φυσικά η περίφημη μους σολωμού που και ένας άσχετος μπορεί να φτιάξει με κλειστά μάτια, σύμφωνα με την κα Πάτμορ.
Η Emily Ansara Baines συγκέντρωσε τις συνταγές που αναφέρονται στο σήριαλ και τις κατέγραψε στο νέο της βιβλίο The Unofficial Downton Abbey Cookbook. Κάθε συνταγή έχει τις ρίζες της στην κουζίνα της εποχής και λειτουργεί σαν μηχανή του χρόνου που μας γυρνάει πίσω στην μεταεδουαρδιανή περίοδο.
Δείτε το τρέιλερ του βιβλίου και μερικές συνταγές:
<object width=»608″ height=»342″ id=»kickWidget_58849_500588″ name=»kickWidget_58849_500588″ type=»application/x-shockwave-flash» data=»http://serve.a-widget.com/service/getWidgetSwf.kickAction»><param name=»movie» value=»http://serve.a-widget.com/service/getWidgetSwf.kickAction»></param><param name=»FlashVars» value=»affiliateSiteId=58849&widgetId=500588&width=608&height=342&revision=59″ ></param><param name=»wmode» value=»transparent» ></param><param name=»allowFullScreen» value=»true» ></param><param name=»allowScriptAccess» value=»always» ></param></object>
Τάρτα με σύκα και μπλε τυρί Στίλτον
ένα γλυκό και αλμυρό οντέβρ
Για 4-6 μερίδες
Ζύμη: 1 φύλλο σφολιάτας
Για την καραμέλα με καρύδια:
2 κ.σούπας μέλι
2 κ.σούπας ζάχαρη
2 κ.σούπας βούτυρο
1/2 κ.γλ. κανέλα
1/4 κ.γλ. αλάτι
1 κ.σούπας κρέμα γάλακτος
1/4 cup καρύδια χοντροκομένα
Για τα σύκα:
2/3 φλιτζ. ζάχαρη
1 κ.σούπας χλιαρό νερό
1 κ.γλ. χλιαρό νερό
12 φρέσκα σύκα κομμένα κάθετα στα 2
1/4 φλιτζ. βούτυρο
1/2 φλιτζ. πορτό
200 γρ. μπλε τυρί Στίλτον σε ψίχουλα
Μέλι
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου
2. Απλώνουμε τη σφολιάτα σε ελαφρά βουτυρωμένη και βάζουμε μια λαμαρίνα ακόμα πάνω από το φύλο για να μην φουσκώσει πολύ.
3. Ψήνουμε για 5-8 λεπτά μέχρι να αρχίσει να χρυσίζει.
4. Για να φτιάξουμε την κρέμα με τα καρύδια, ανακατεύουμε το μέλι, τη ζάχαρη, το βούτυρο, την κανέλα και το αλάτι σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να βράσει και να χρυσίσει, 3-5 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε την κρέμα και τα καρύδι. Μαγειρεύουμε 2 λεπτά ακόμα και απλώνουμε πάνω σε αλουμινόχαρτο. Μόλις κρυώσει εντελώς κόβουμε σε κομμάτια με το χέρι.
5. Για να ετοιμάσουμε τα σύκα, ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το νερό και το αλάτι σε κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να χρυσίσει (5 περίπου λεπτά). Προσθέτουμε νερό αν χρειαστεί. Ρίχνουμε τα σύκα στο μείγμα μέχρι να αρχίσουν να βγάζουν τα υγράτους. Ρίχνουμε αμέσως το βούτυρο και γυρνάμε το κατσαρολάκι με το χέρι, για να λυώσει. Βγάλουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το πορτό. Αφήνουμε να μαριναριστούν για 10 λεπτά και τα βγάζουμε από το μείγμα. Τα αφήνουμε σε πιάτο να κρυώσουν. Ξαναζεσταίνουμε το σιρόπι μέχρι να αρχίσει να βράζει, ανακατεύοντας συνέχεια. Αφήνουμε να κρυώσει.
6. Με κουπ πατ κόβουμε ροδέλες από την μισοψημένη ζύμη. Μοιράζουμε στις ροδέλες το μείγμα με τα καρύδια, βάζουμε από πάνω σύκα και ψήνουμε τις ταρτελέτες για 30 λεπτά (στους 180 βαθμούς), μέχρι να χρυσίσουν. Αφήνουμε να κρυώσουν.
7. Μοιράζουμε το τυρί στις ταρτελέτες και το σιρόπι με το πορτό. Περιχύνουμε με λίγο μέλι και σερβίρουμε.
Κοτόπουλο των Κρόλεϊ με κρέμα κάπαρης
Για 4 άτομα
4 στήθη κοτόπουλου
2 κουτ. γλ. μείγμα lemon pepper (κόκκοι πιπεριού και ξύσμα λεμονιού)
1 κ.γλ. αλάτι
1/2 κ.γλ. πιπέρι τριμμένο
2 κ.γλ. φρέσκο άνηθο
1 1/2 κ.γλ. σκόνη σκόρδο
1/2 φλιτζάνι χυμό λεμόνι
4 κ.σούπας βούτυρο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
½ κ.γλ. ζάχαρη
2 κ.σ. λευκό ξηρό κρασί
1/2 φλιτζ. κρέμα γάλακτος
2 κ.σούπας κάπαρη πλυμμένη
1. Απλώνουμε το lemon pepper, το αλάτι, το πιπέρι, τον άνηθο, και τη σκόνη σκόρδου πάνω στα στήθη του κοτόπουλου. Τα βουτάμε στο χυμό λεμονιού και αφήνουμε να μαριναριστούν 2 ώρες.
2. Λυώνουμε το βούτυρο σε βαθύ τηγάνι, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το σκόρδο και τη ζάχαρη και σωτάρουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τα στήθη κοτόπουλου και ανεβάζουμε λίγο τη φωτιά. Ψήνουμε για 5 λεπτά γυρνώντας συχνά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ψήνουμε ακόμα 7 λεπτά , μέχρι να ψηθούν τελείως. Αφαιρούμε από το τηγάνι, τα καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και τα κρατάμε ζεστά.
3. Αυξάνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε στο τηγάνι το κρασί και την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά να πήξει ελαφρά, αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κάπαρη.

woman.in.gr

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024