Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
H πιο εύκολη συνταγή για σοκολατάκια

H πιο εύκολη συνταγή για σοκολατάκια

Οι συνταγές του Marie Claire.

Συνταγές και Φωτό: Ελένη Εντζερίδου

H Ελένη Εντζερίδου, είναι 24 χρονών και παρότι σπουδάζει ιατρικά εργαστήρια στο ΤΕΙ Αθήνας, λατρεύει την μαγειρική και δείχνει μεγάλη κλίση ειδικά στην ζαχαροπλαστική. «. Η αγάπη των γονιών μου για το καλό φαγητό, η συνεχής δημιουργία σπιτικών παραδοσιακών φαγητών και γλυκών καθώς και ο φούρνος που διατηρούσαμε, στάθηκαν αφορμή, τα τελευταία χρόνια, να θέλω να ανακαλύψω νέες συνταγές και γεύσεις αποδεικνύοντας σε όλους πως ο πειραματισμός είναι απαραίτητη προϋπόθεση μέσα στην κουζίνα». Πριν ενάμιση χρόνο άνοιξε το blog «γεύσις» και έκτοτε μπαίνει στην κουζίνα, φτιάχνει τα δικά της γλυκά και αμέσως μετά τα μοιράζεται με όλες μας.
Πλέον, το Marie Claire Food θα φιλοξενεί συνταγές της Ελένης που θα φτιάχνει ειδικά για εμάς. Εύκολες, νόστιμες και πρωτότυπες. Υποσχέθηκε να μοιράζεται και τα μυστικά της.
Αυτήν την εβδομάδα μας έφτιαξε σοκολατάκια:
«Ξεκινάω αυτή την στήλη με κάτι πολυαγαπημένο. Για όλους τους απανταχού choco lovers (είμαι κι εγώ μία από αυτούς) ΣΟΚΟΛΑΤΑ. Εθιστική και απαράλλαχτη, δίνει γλύκα και ενέργεια στην ζωή μας σε όλα τα είδη της. Από την πιο κλασική πλάκα bitter σοκολάτας μέχρι αυτή που συνδυάζεται με ότι βάζει η φαντασία. Άπειροι συνδυασμοί, πολλές μορφές, ατελείωτες γεύσεις που δεν αρκούν. Με ξηρούς καρπούς, φρούτα, μπισκότα και αλκοόλ μπαίνει σε τούρτες, μους, κέικ, σουφλέ, σοκολατάκια, τάρτες, ροφήματα, παγωτά. Άλλοτε πικρή και αυθεντική και άλλοτε πιο γλυκιά, γάλακτος ή λευκή, προκαλεί πάντα την ίδια εκρηκτική αντίδραση.
Και πέρα από την γεύση, η θρεπτική της αξία είναι αποδεδειγμένη και τα οφέλη της γνωστά, όταν καταναλώνεται με μέτρο (τι είναι αυτό;). Ασκεί προληπτική δράση ενάντια στον καρκίνο, στα καρδιαγγειακά νοσήματα και σε εκφυλιστικές παθήσεις, ενώ ταυτόχρονα έχει τονωτική και αγχολυτική δράση.
Κι επειδή πλησιάζουν γιορτές και συνεπώς θα χρειαστούμε κεράσματα στο σπίτι (όχι μόνο για τους άλλους αλλά και για εμάς), σήμερα θα φτιάξουμε δύο ειδών σοκολατάκια και θα πούμε διάφορα μυστικά για την διαχείριση της σοκολάτας.
Φτιάχνοντας σοκολατάκια
Σίγουρα θα χρειαστεί να λιώσετε σοκολάτα.
Γενικά προτιμώνται τα chips σοκολάτας που λιώνουν πολύ εύκολα στον φούρνο μικροκυμάτων.
Αν διαλέξετε πλάκα σοκολάτας καλό θα ήταν να την ψιλοκόψετε με το μαχαίρι και όχι να την σπάσετε σε μεγάλα κομμάτια.
Αν την βάλετε στον φούρνο μικροκυμάτων, προσοχή γιατί θέλει μέτρια ένταση και λίγο χρόνο. Αφήστε 1-2 λεπτά, ανακατέψτε και βάλτε για άλλα 2 λεπτά. Όχι παραπάνω. Αν ψηθεί η σοκολάτα χάνει την υγρή λεία υφή της και δεν επανέρχεται εύκολα!
Ποτέ μην βάζετε απευθείας στην εστία φωτιάς, παρά μόνο σε μπεν μαρί που δεν έρχεται σε επαφή με το νερό. Και πάλι χρειάζεται προσοχή ,μην πέσουν σταγόνες νερό!
Ο καλύτερος τρόπος, εάν η συνταγή απαιτεί γάλα ή κρέμα γάλακτος, έιναι να τα ρίξετε καυτά πάνω στην τεμαχισμένη κουβερτούρα, να περιμένετε ένα λεπτό κι έπειτα να ανακατέψετε.
Αν στο τέλος θέλουμε να βουτήξουμε τα σοκολατάκια μέσα σε λιωμένη σοκολάτα, μπορούμε να τα καρφώσουμε σε μία οδοντογλυφίδα ή σε ξύλινο καλαμάκι για περισσότερη ευκολία.
Επίσης μετά την σοκολάτα για γαρνίρισμα μπορούμε να το κυλήσουμε σε τρούφα μαύρη ή χρωματιστή, σε ζάχαρη κρυσταλλική με χρώμα, σε κακάο, ή σε ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς.
Ακόμα μπορούμε με ένα αυτοσχέδιο κορνέ με μικρή μυτούλα να κάνουμε γραμμές λευκής σοκολάτας π.χ πάνω στην μαύρη.
Σοκολατάκια με γέμιση καραμέλας
Υλικά
Για την καραμέλα:
500 γρ. κρέμα γάλακτος
250 γρ. κρυσταλλική λευκή ζάχαρη
350 γρ. σκούρα καστανή ζάχαρη
300 γρ. κουβερτούρα μαύρη
λίγα ψιλοκομμένα καρύδια
Εκτέλεση
Σε ένα κατσαρολάκι, βάζουμε όλα τα υλικά για την καραμέλα και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα συνεχώς μέχρι να βράσει.
Αφήνουμε χωρίς να ανακάτεμα, σε χαμηλή φωτιά.
Η καραμέλα θα κάνει μεγάλες φουσκάλες όση ώρα βράζει. Αν δυναμώσετε την φωτιά , θα δείτε ότι φουσκώνει με κίνδυνο να ξεχειλίσει. Εμείς θέλουμε να είναι κάτω από την θερμοκρασία που φουσκώνει.
Αφήνουμε για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι να δούμε ότι πήζει πιο πολύ και οι φουσκάλες πια δεν φαίνονται. Η καραμέλα σκάει, κάνοντας τρύπες.
Τότε αφήνουμε άλλα 3 λεπτά, κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε σε τετράγωνο μεσαίου μεγέθους ταψάκι (η καραμέλα να έχει 1 εκατοστό ύψος) που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί και στα πλάγια.
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και αφήνουμε να κρυώσει.
Σε περίπου 1 ώρα η καραμέλα θα έχει σταθεροποιηθεί. Κόβουμε με ένα μαχαίρι σε ίσου μεγέθους κυβάκια και τα βουτάμε με την βοήθεια ενός πιρουνιού στην λιωμένη σοκολάτα.
Απλώνουμε τα σοκολατάκια σε αντικολλητικό χαρτί. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο καρύδι.
Αφήνουμε να σταθεροποιηθούν ή βάζουμε στο ψυγείο αν βιαζόμαστε.
Μαλακά σοκολατάκια με επικάλυψη
Υλικά
400 γρ. ζαχαρούχο γάλα
450 γρ. κουβερτούρα μαύρη
ψιλοκομμένα καρύδια (προαιρετικά)
2 κ.σ. ουίσκυ
λίγη βανίλια σε σκόνη
300 γρ. κουβερτούρα γάλακτος ή μισή μισή
Εκτέλεση
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το ζαχαρούχο και την κουβερτούρα και λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά.
Αποσύρουμε, προσθέτουμε τα καρύδια (όσο προτιμάτε), την βανίλια και το ουίσκυ. Ανακατεύουμε καλά.
Απλώνουμε το μίγμα σε αντικολλητικό χαρτί, σκεπάζουμε με αυτό και το αφήνουμε στο ψυγείο περίπου μισή ώρα να σφίξει.
Λιώνουμε την σοκολάτα σε μπεν μαρί, κ αφήνουμε να κρυώσει.
Έπειτα πλάθουμε μπαλάκια,τα βάζουμε άλλα 10 λεπτά στο ψυγείο και έπειτα τα βουτάμε στην σοκολάτα. Μπορούμε να ρίξουμε τριμμένο καρύδι. Απλώνουμε για να σταθεροποιηθούν σε αντικολλητικό χαρτί.
Αν δεν θέλετε επικάλυψη σοκολάτας, κυλίστε τα σκέτα στο κακάο.
Λίγα υλικά, πολλή πολλή σοκολάτα!
Ελένη Εντζερίδου

woman.in.gr

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024