Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τo μυστικό για τέλειες κρέπες

Τo μυστικό για τέλειες κρέπες

Γλυκές ή αλμυρές, η ελαφριά τραγανή ζύμη που λατρεύουμε και πάει με όλα.

Συνταγή και Φωτό: Ελένη Εντζερίδου

Έχοντας δοκιμάσει πολλές συνταγές κατέληξα σε μία που θυμίζει την πιο καλοφτιαγμένη γαλλική κρέπα που θα φάτε στην καλύτερη κρεπερί. Αρκεί να ακολουθήσετε τα βήματα.
Το μυστικό είναι η μπύρα. Ναι η μπύρα, μπορεί να φαίνεται περίεργο, όμως δίνει μία άλλη υφή στο μίγμα αφού η μαγιά της δημιουργεί φυσαλίδες αέρα και μία μικρή ζύμωση. Η κρέπα γίνεται πιο τραγανή και αφράτη χωρίς να αφήνει την παραμικρή γεύση μπύρας.
Πέρα από αυτό παίζουν και πολλά άλλα τον ρόλο τους.
1. Κατ’αρχάς μην φοβηθείτε τα πολλά αυγά. Χρησιμοποιήστε όσα λέει η συνταγή και όχι
λιγότερα. Αυτά δίνουν τη γεύση και την ωραία υφή, και μην ανησυχείτε δεν θα μυρίζει
καθόλου αυγό.
2.Η ποιότητα των υλικών φυσικά όπως και σε κάθε ζύμη και γλυκό. Ας πούμε το βούτυρο γάλακτος θα κάνει διαφορά σε σχέση με την μαργαρίνη.
3.Το γάλα να είναι ζεστό (περίπου στους 40 βαθμούς) και το βούτυρο λιωμένο, το αφήνετε να λιώσει και όχι να κάψει.
4.Το αλάτι και η ζάχαρη σε μικρή ποσότητα είναι απαραίτητα γιατί βγάζουν τα αρώματα των υλικών.
5.Αφού φτιάξετε το μίγμα αφήστε το λίγες ώρες πριν το χρησιμοποιήσετε. Ακόμα καλύτερα να το αφήσετε στο ψυγείο όλο το βράδυ, για την επόμενη μέρα. Bοηθάει στο να σταθεροποιηθεί το μίγμα και να βγουν αρώματα και μια πιο πλούσια γεύση.
5.Όσον αφορά το ψήσιμο, με ένα πινελάκι αλείψτε πολύ ελαφριά το τηγάνι (αντικολλητικό) με βούτυρο, ώστε να μην κολλήσει η πρώτη κρέπα, αλλά να μην καταστραφεί κιόλας από το πολύ βούτυρο.
6.Η μέτρια θερμοκρασία είναι η καλύτερη για να μην καούν αλλά να κάνουν ωραία τραγανή κρούστα.
Η συνταγή
(για περίπου 15 μεγαλες κρέπες)
390 γρ. γάλα φρέσκο
80 γρ. βούτυρο αγελάδος
4 μικρά αυγά ή 3 μεγάλα
80 γρ. μπύρα (οποιαδήποτε μπύρα lager)
280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κ.γ. αλάτι
1/2 κ.γ. ζάχαρη
1/2 κ.σ. Ελαιόλαδο
βανίλια προαιρετικά για γλυκές κρέπες
Ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι τους 40 βαθμούς περίπου και λιώνουμε το βούτυρο.
Προσθέτουμε το ένα στο άλλο. Προσθέτουμε τα αυγά και χτυπάμε με το σύρμα.
Προσθέτουμε το αλάτι, την ζάχαρη, το ελαιόλαδο και την βανίλια.
Σιγά σιγά προσθέτουμε το αλεύρι και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Αν βλέπουμε σβώλους από αλεύρι συνεχίζουμε να χτυπάμε γρήγορα μέχρι να διαλυθούν.
Προσθέτουμε και την μπύρα και ανακατεύουμε. Το μίγμα θα είναι σχετικά αραιό, αλλά δεν προσθέτουμε κι άλλο αλεύρι.
Αν συνεχίζουν να υπάρχουν σβώλοι, θα διαλυθούν όσο αφήσουμε το μίγμα στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε. Το ιδανικό θα ήταν όλο το βράδυ. Πριν χρησιμοποιήσουμε χτυπάμε καλά με το σύρμα.
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι που ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία, αλείφουμε με πινέλο ελάχιστη ποσότητα βουτύρου.
Αφού ζεσταθεί καλά, με μία κουτάλα βάζουμε μίγμα στο κέντρο του τηγανιού και κουνάμε κυκλικά με το χέρι το τηγάνι για να πάει παντού.
Ψήνουμε στην μία μεριά μέχρι να πάρει χρώμα και να ξεκολλάει. Γυρίζουμε από την άλλη μεχρι να ψηθεί και να κάνει τραγανή κρούστα.
Οι κρέπες καταναλώνονται εκείνη την ώρα γιατί μετά παίρνουν υγρασία και χάνουν την τραγανή υφή τους. Αν θέλουμε να τις καταναλώσουμε μετά, τις ζεσταίνουμε λίγο μέχρι να ξαναγίνουν τραγανές.
Γεμίζουμε με ότι θέλουμε, τυριά/αλλαντικά ή σοκολάτα, μπισκότο, διάφορες κρέμες ή απλά με άχνη και λίγες φράουλες.
Ελένη Εντζερίδου*
Food blogger geusis.blogspot.gr
* H Ελένη πριν ενάμιση χρόνο άνοιξε το blog «γεύσις» και έκτοτε μπαίνει στην κουζίνα, φτιάχνει τα δικά της γλυκά ειδικά για το marieclaire.gr και μοιράζεται τα μυστικά της.

woman.in.gr

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024