Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ελιά… Φωτογραφίστε την και αφηγηθείτε την ιστορία της!

Ελιά… Φωτογραφίστε την και αφηγηθείτε την ιστορία της!

Το Ινστιτούτο Klorane σας παροτρύνει να αναζητήσετε σε όλη την Ελλάδα τα πιο παλιά ελαιόδεντρα που κάτω απ’τον ίσκιο τους παίξατε όταν ήσασταν παιδιά, να τα φωτογραφίσετε και να αφηγηθείτε την ιστορία τους.

Το Ινστιτούτο Klorane, ένα πρωτοποριακό ίδρυμα για τα Ελληνικά δεδομένα, διακρίνεται για την κοινωνική του ευαισθησία διοργανώνοντας έναν ξεχωριστό. Σας παροτρύνει να αναζητήσετε σε όλη την Ελλάδα τα πιο παλιά ελαιόδεντρα, τα ελαιόδεντρα κάτω απ’τον ίσκιο των οποίων παίξατε όταν ήσασταν παιδιά, εκεί που ζήσατε και μεγαλώσατε, να τα βγάλετε φωτογραφία και να μας αφηγηθείτε την ιστορία τους.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν φωτογραφίες και λίγα λόγια για την ιστορία του δέντρου είτε ηλεκτρονικά στο www.kloranenatureproject.gr είτε με φάκελο στην Pierre Fabre Hellas (Μεσογείων 350, 153 41 Αγ. Παρασκευή, Τηλ: 210 7715353)

Μπορείτε να ψηφίσετε έως 3 δέντρα μαζί με το δικό σας. Οποιοσδήποτε μπορεί να ψηφίσει ακόμα και αν δεν έχει ανεβάσει φωτογραφία. Τον Απρίλιο θα γίνει η συλλογή των φακέλων όλων των συμμετεχόντων και στη συνέχεια θα καταχωρηθούν και θα επιλεγούν από ειδική επιτροπή οι 12 καλύτερες φωτογραφίες ανάλογα και με την ιστορία τους. Στη συνέχεια, θα γίνει μία επίσκεψη γεωπόνου στις 12 τοποθεσίες για την εξακρίβωση της ηλικίας της ελιάς και αφού επιβεβαιωθεί η ηλικία τους θα ανακοινωθούν στο περιοδικό ΒΗΜΑDONNA οι 12 καλύτερες φωτογραφίες. Tο Ινστιτούτο Klorane θα φροντίσει αυτά τα ελαιόδεντρα για 5 χρόνια. Επιπλέον 3 από τους 12 νικητές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίζουν από κοντά τις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Klorane στη Γαλλία μετά από ηλεκτρονική κλήρωση. Το 2015 θα εκδοθεί ένα πολυτελές λεύκωμα και ημερολόγιο για το 2015 και θα διανεμηθεί στους νικητές καθώς και σε επιλεγμένα φαρμακεία. Είναι μια πράξη αγάπης για τη χώρα μας από το Ινστιτούτο Klorane που γνωρίζει ότι το ελαιόδεντρο είναι συνώνυμο με την ιστορία αυτής της χώρας!

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί το σημαντικό έργο του Ινστιτούτου Klorane παγκοσμίως. Στόχος του Ινστιτούτου είναι να καλλιεργήσει στην συνείδηση του κόσμου και ιδιαιτέρως στα παιδιά την οικολογική ευαισθησία.

Το Ινστιτούτο Klorane, ιδιαίτερα γνωστό στη Γαλλία για την εκπαίδευση και τη γνώση που παρέχει σχετικά με τη βοτανολογία, παροτρύνει μαθητές και καθηγητές να συμμετάσχουν σε ειδικά ατελιέ με θέμα τα φυτά και σε ημερίδες βοτανολογίας σε συνεργασία με εθελοντές φαρμακοποιούς που παρεμβαίνουν στην τάξη με παιδαγωγικά υλικά που προτείνει το Ινστιτούτο Κlorane. Επιπλέον, διοργανώνει εκθέσεις και εκδηλώσεις με θέμα τη βοτανική και τη μυκητολογία σε διάφορες πόλεις της Γαλλίας.

Σήμερα το Ινστιτούτο Klorane κάνοντας απολογισμό καταμετρά περισσότερα από 500 παιδαγωγικά υλικά που έχουν δημιουργηθεί εδώ και 17 χρόνια. Περισσότερα από 70.000 παιδιά που έχουν συμμετάσχει στις ημερίδες βοτανολογίας από το 1998 καθώς και περισσότερα από 305.000 άτομα από τα οποία 4000 παιδιά που έχουν συμμετάσχει στις Ημερίδες Μυκητολογίας από το 2001.

Το Ινστιτούτο Klorane βέβαια δεν δραστηριοποιείται μόνο στη Γαλλία αλλά σε όλο τον κόσμο όπως στην Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Τουρκία, Σενεγάλη, Βέλγιο, Καναδά και στην Ελλάδα που κύριος σκοπός του είναι η διαφύλαξη των ειδών προς εξαφάνιση και η ενίσχυση του τοπικού πληθυσμού.
Το πολύτιμο έργο του Ινστιτούτου ξεκίνησε μετά το 2007 στην Ελλάδα με αφορμή τις πυρκαγιές που ξέσπασαν σε πολλές περιοχές της Πελοποννήσου. Οι πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μας εκείνο το καλοκαίρι προκάλεσαν τη μεγαλύτερη οικολογική και οικονομική καταστροφή των τελευταίων δεκαετιών.

Όπως είναι γνωστό στην Πελοπόννησο, το δασικό κεφάλαιο είναι πηγή ζωής για τους κατοίκους. Η ελιά και το ζωογόνο λάδι της είναι οι κυριότεροι πόροι της. Όμως εκατοντάδες χιλιάδες ελαιόδεντρα στη δυτική Πελοπόννησο καταστράφηκαν από την πύρινη λαίλαπα.
Τα τραγικά γεγονότα δεν άφησαν ασυγκίνητο το Ινστιτούτο Klorane που θέλησε ν’ απαλύνει τον πόνο των πληγέντων κατοίκων στην περιοχή της Ηλείας, δίνοντας στη γη μια νέα πνοή. Πως; Με την πρωτοβουλία της φύτευσης 10.000 ελαιοδέντρων στην πληγείσα περιοχή της Φιγαλείας. Εκτός από τη δωρεά των 10.000 ελαιοδέντρων το Ινστιτούτο KLORANE ανέλαβε το κόστος όλων των εργασιών της δεντροφύτευσης. Επιπλέον είχε την εποπτεία και τη φροντίδα των ελαιοδέντρων με ότι αυτό συνεπάγεται για ένα χρόνο από τη δεντροφύτευσή τους.

Επιπλέον, το Ινστιτούτο Κlorane διοργανώνει μαθήματα και ειδικά εργαστήρια σε τάξεις του Δημοτικού σε συνεργασία με την Φαρμακευτική Σχολή Αθηνών με σκοπό τα παιδιά να αποκτήσουν οικολογική συνείδηση.

Επειδή δε μας αξίζει να βλέπουμε τα σύμβολά μας μέσα από την προθήκη ενός μουσείου όπως την Ιερή Ελιά του Πλάτωνα, η οποία έμεινε στην ιστορία των Αθηνών ως το δέντρο στη σκιά του οποίου ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος δίδασκε τους μαθητές του κατά τον 5ο π.Χ. αιώνα και που μετά από εκατοντάδες χρόνια ξεριζώθηκε σήμερα. Το Ινστιτούτο Klorane γίνεται το έναυσμα ώστε να διαφυλάξουμε όλοι την ιστορία μας, όπως ο καθένας μπορεί ξεχωριστά με τον δικό του τρόπο. Γίνετε κι εσείς ενεργοί συμμέτοχοι στην προσπάθεια μας για την ανάδειξη και αξιοποίηση της φυτικής μας κληρονομιάς και βοηθήστε να γίνει πράξη η αρχή του Ινστιτούτου Klorane:
«Για να παραμείνει η γη ένας κήπος για τα παιδιά»

in.gr

Sports in

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: «Μάχη» τίτλου στο Ρέντη

Η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού θα υποδεχθεί το Σάββατο (27/4, 19:30) την αντίστοιχη του Παναθηναϊκού στον 5ο τελικό της Α1, που θα κρίνει τον φετινό τίτλο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024