Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εγκυμοσύνη: Πώς να το ανακοινώσετε στην δουλειά

Εγκυμοσύνη: Πώς να το ανακοινώσετε στην δουλειά

Η ανακοίνωση της έλευσης του πελαργού στο γραφείο μπορεί να εξελιχθεί σε πηγή άγχους και αμηχανίας. Οι ειδικοί μας υποδεικνύουν τον σωστό τρόπο.

Λουκία Λυκίδη

Ε ναι λοιπόν. Η Kate ανακοίνωσε τα καλά νέα. Επειδή όμως δεν είμαστε όλες Δούκισσες, ούτε έχουμε γραφείο τύπου για να αναλάβει τις ανακοινώσεις, για πολλές από εμάς το η είδηση του ερχομού του πελαργού στους προισταμένους και στους συναδέλφους μας μπορεί να μας δημιουργήσει στρες. Κάποιοι μπορεί να φοβούνται την αντίδραση του διευθυντή τους ακόμη και την προοπτική να χάσουν την δουλειά τους. Τα παρακάτω tips από τους ειδικούς μας εξασφαλίζουν πως όλα θα γίνουν με τον πιο σωστό και ομαλό τρόπο επιτρέποντας μας να χαλαρώσουμε και να απολαύσουμε την εγκυμοσύνη μας.
Ανακοινώνοντας την είδηση
Δεν μπορείτε να κρατήσετε την εγκυμοσύνη σας μυστική για πάντα. Οι κανόνες της ευγένειας και της κοινής λογικής, θέλουν ο διευθυντής σας να είναι ο πρώτος που θα το μάθει. Σίγουρα -ούτε εσείς, ούτε εκείνος- θα νιώθατε καλά αν το μάθαινε τυχαία στο διάδρομο από κάποιον συνάδελφό σας πριν προλάβετε να το ανακοινώσετε η ίδια. Ο καλύτερος τρόπος να του το ανακοινώσετε είναι σε μια τετ α τετ συζήτηση και όχι από το τηλέφωνο ή μέσω mail.


Πότε να το πείτε
Οι περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να το πουν μετά τις 12 πρώτες εβδομάδες όπου και ο κίνδυνος μιας αποβολής μειώνεται αισθητά. Ο νόμος μας επιτρέπει να ειδοποιήσουμε τον εργοδότη μας++ πριν την έναρξη της άδειας τοκετού αλλά επειδή η εγκυμοσύνη είναι μια κατάσταση που συνήθως δεν μπορείς να κρύψεις για πολύ οι περισσότερες το ανακοινώνουν όταν αρχίσει να φαίνεται.
Σε συγκεκριμένες συνθήκες πάντως ίσως είναι πιο φρόνιμο να αναβάλλετε όσο είναι δυνατόν την ανακοίνωση. Μια επικείμενη αξιολόγηση για προαγωγή μπορεί να επηρεαστεί από την είδηση μιας εγκυμοσύνης και σίγουρα θα θέλατε να αποφύγετε αυτό το ενδεχόμενο.
Προσέχουμε για να έχουμε
Με δεδομένο ότι η εγκυμοσύνη αλλά και η μελλοντική απουσία σας θα επηρεάσουν την δουλειά του τμήματος σας, κάντε τους προισταμένους σας να νιώσουν καλύτερα δείχνοντας ότι έχετε σκεφτεί ήδη τρόπους για να ελαχιστοποιήσετε τις συνέπειες της απουσίας σας. Μπορείτε να ετοιμάσετε μια λίστα με τις υποχρεώσεις σας και το πώς μπορεί να τις φέρει εις πέρας ο αντικαταστάτης σας, να προσφερθείτε να τον εκπαιδεύσετε αλλά και να οργανώσετε την λίστα των πελατών και των επαφών σας με τρόπο που να διευκολύνουν αυτόν που θα κληθεί να κάνει την δουλειά σας. Στις περιπτώσεις που αυτό είναι εφικτό, ετοιμάστε δουλειά για να την αφήσετε πίσω πριν να φύγετε με άδεια τοκετού.
Βοηθήστε τον διευθυντή σας να προγραμματίσει την δουλειά την περίοδο της απουσίας σας
Προσφέρετε κάθε δυνατή βοήθεια για να γίνει ομαλά η αντικαταστάση σας τους μήνες που θα λείψετε χωρίς να δημιουργήσετε στρες και πονοκέφαλο στον προιστάμενο σας. Δώστε ακριβείς ημερομηνίες για το πότε και πόσο θα λείψετε αλλά και το πως ακριβώς θα χρησιμοποιήσετε το μειωμένο σας ωράριο όταν επιστρέψετε (δύο ώρες κάθε μέρα, μια ολόκληρη ημέρα την εβδομάδα, ή σαν συνεχόμενες ημέρες άδειας) για να τους βοηθήσετε να οργανώσουν την δουλειά.
Για όποιον μπορεί να αφορά
Συνενοηθείτε με τον διευθυντή σας ποιούς πελάτες ή άλλους συνεργάτες πρέπει να ενημερώσετε για την απουσία σας καθώς επίσης και για το πού να απευθύνονται στην διάρκεια της απουσίας σας. Κάντε τους να νιώσουν ότι όλα έχουν τακτοποιηθεί με τρόπο που η δουλειά τους και τα project τους δεν θα επηρεαστούν.
Η ενημέρωση είναι δύναμη
Για την διάρκεια της άδειας, την πληρωμή αλλά και για τα υπόλοιπα δικαιώματα σας μπορείτε να απευθυνθείτε στο Τμήμα Προσωπικού της εταιρείας σας αλλά και στις Ενώσεις του κλάδου σας. Ο εργοδότης σας δεν μπορεί να σας απολύσει γιατί είστε έγκυος ούτε όσο είστε έγκυος. Επίσης δικαιούστε άδεια τοκετού και λοχείας
Εξασφαλίστε ασφαλές περιβάλλον
Μόλις το ανακοινώσετε, ο εργοδότης σας θα πρέπει να κάνει όλους τους απαραίτητους ελέγχους ώστε να μειώσει όλους τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να διατρέχει η εγκυμοσύνη σας στο εργασιακό σας περιβάλλον. Σε συνεννόηση με τον γιατρό σας μπορείτε και εσείς να ζητήσετε να αποφεύγετε να χειρίζεστε συγκεκριμένα μηχανήματα όπως το φωτοτυπίκό ή ό,τι άλλο ο γιατρός σας σας έχει συστήσει να αποφεύγετε. Επίσης ενημερώστε έγκαιρα τον εργοδότη σας για τυχόν α προγραμματισμένα project δεν θα μπορέσετε να φέρετε εις πέρας λόγω της εγκυμοσύνης σας.
Δείξτε κατανόηση για το ακροατήριο σας
Έχετε υπόψιν σας πως κάποιοι άνθρωποι απλώς μπορεί να μην ενδιαφέρονται για θέματα που αφορούν την εγκυμοσύνη ή την μητρότητα. Προσπαθήστε να μην μιλάτε πολύ για αυτά τα θέματα τουλάχιστον σε εργασιακά περιβάλλοντα που μοιάζει να μην είναι ιδιαίτερα αποδεκτό. Αν εργάζεσετ σε σχολείο, παιδικό σταθμό, κομμωτήριο ή γυναικείο περιοδικό μάλλον δεν θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα.
Μην φοβάστε να ζητήσετε διευκολύνσεις
Είτε πρόκειται για καρέκλα αν η δουλειά σας απαιτεί να στέκεστε όρθια πολλές ώρες, είτε άδεια να δουλέψετε από το σπίτι όταν η διαδρομή με το Μετρό αρχίζει να γίνεται δύσκολη, μην διστάζετε να το ζητήσετε από τον εργοδότη σας.
Δείξτε κακή θέληση
Δουλέψτε υπεύθυνα και δώστε τον καλύτερο εαυτό σας μέχρι και την τελευταία μέρα σας στην δουλειά. Η καλή σας θέληση και η συνέπεια σας είναι αυτές που θα σας κάνουν αναντικατάστατη.

woman.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024