Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
8 τρόποι να βρείτε δουλειά μέσα από τα social media

8 τρόποι να βρείτε δουλειά μέσα από τα social media

Τα social media είναι παντού. Πώς μπορούμε όμως να τα αξιοποιήσουμε στο βιογραφικό μας;

Λουκία Λυκίδη


Φροντίστε την ψηφιακή σας ατζέντα: Το να βρείτε δουλειά αφορούσε πάντα το ποιους γνωρίζετε ακόμη και αν επρόκειτο μόνο να σας δοθεί η ευκαιρία να περάσετε την πόρτα και να κάνετε μια συνέντευξη. Όμως σήμερα οι επαφές σας στα social media είναι το ψηφιακό σας filofax και τον πoιον γνωρίζετε έχει πολύ μεγάλη σημασία. Οι επαφές σας στο Linkedin και αυτοί που σας ακολουθούν στο twitter ενισχύουν την αξιοπιστία σας, δείχνουν τα ενδιαφέροντα σας και ενισχύουν το επαγγελματικό σας προφίλ. Μην διστάσετε να τα συμπεριλάβετε στο βιογραφικό σας σημειώνοντας τα link των προφίλ σας στις διάφορες πλατφόρμες.
Γίνετε δημιουργικοί. Γνωρίζετε την ιστορία για τον μάνατζερ που έκανε το βιογραφικό του να μοιάζει με σελίδα του Amazon; Ή εκείνου του δημοσιογράφου που δημιούργησε ένα έξυπνο εξάλεπτο βίντεο «Προσέλαβε με». Είναι δύο παραδείγματα που ξεχωρίζουν. Δεν χρειάζεται φυσικά να φτάσετε μέχρι εκεί, ιδιαίτερα αν η ειδικότητα σας αφορά έναν πιο παραδοσιακό και συντηρητικό κλάδο όπως τα οικονομικά. Στείλτε μερικά έξυπνα tweets, δημιουργήστε ένα ευφάνταστο on line portofolio ακόμη ή ακόμη και ένα διαδραστικό website.
Δείξτε τις ικανότητες σας. Oποιοσδήποτε με σύνδεση Internet και διάθεση μπορεί να δημιουργήσει ένα blog. Δεν έχει απολύτως κανένα κόστος και χρησιμοποιώντας απλό software όπως το WordPress μπορούμε να το κάνουμε να δείχνει πραγματικά όμορφο. Βάλτε το ταλέντο και την φαντασία σας να δουλέψει. Γράψτε κάτι για τα πράγματα που ξέρετε να κάνετε καλά ή αυτά που σας παθιάζουν. Αναζητήστε και εντοπίστε επαγγελματικά δίκτυα και γκρουπ on line και αρχίστε να συμμετέχετε σε αυτά. Ακόμη και αν θέλετε να αναζητήσετε δουλειά σε έναν νέο τομέα δικτυωθείτε στα σχετικά Meetup groups και ενημερωθείτε για το νέο αντικείμενο του ενδιαφέροντος σας. Αυτό άλλωστε δείχνει άτομο που αναλαμβάνει πρωτοβουλίες πράγμα που πάντοτε εκτιμάται σαν προσόν στις επιχειρήσεις.
Δικτυωθείτε: Τα social media είναι ψηφιακοί γαλαξίες που συνδέουν ανθρώπους από διάφορους πλανήτες. Κάντε την αναζήτηση σας ανά εταιρεία, άτομο, θέση ή κλάδο και μην διστάσετε να ζητάτε σε ανθρώπους που γνωρίζετε να σας γνωρίσουν σε άλλους ανθρώπους που μπορεί να σας βοηθήσουν. Οι άνθρωποι αισθάνονται καλά όταν έχουν την δύναμη να βοηθήσουν κάποιον και φυσικά και εσείς δεν θα ξεχάσετε να τους πείτε ένα μεγάλο ευχαριστώ και να τους ανταποδώσετε την χάρη.
Autogoogle. Κάντε google το όνομα σας (καθώς και το όνομα σας plus προηγούμενους εργοδότες ή πανεπιστήμια) και ενεργοποιήστε ένα Google Alert για το όνομα σας ώστε να βλέπετε τα νέα περιεχόμενα που προστίθενται άμεσα. Και να θυμάστε: όσον αφορά το Internet η άγνοια δεν είναι ευλογία.
Καθαρίστε το προφίλ σας. Μήπως ο λογαριασμός σας στο facebook δείχνει ένα party girl στην Ίμπιζα; Μήπως τα tweet σας περιλαμβάνουν πικρόχολα σχόλια από τον πρώην σας; Χωρίς καμία διάθεση να σας κρίνουμε, καλύτερα να κρύψετε αυτά τα ίχνη κλειδώνοντας το προφίλ σας ώστε μόνο όσοι θέλετε να έχουν πρόσβαση σε αυτό.
Προσέξτε τις κρυφές παγίδες. Οι περισσότεροι πιστεύουμε πως ο μόνος τρόπος για να εκτεθούμε είναι το facebook και οι διάφορες άλλες γνωστές πλατφόρμες. Το ότι δεν είναι έτσι αποδεικνύεται από την περίπτωση μιας ομάδας φίλων που είχαν στήσει ένα site με συνταγές μαγειρικής στο οποίο αναφέρονταν με αστεία ψευδώνυμα. Ξέχασαν όμως να κλειδώσουν το περιεχόμενο τους με αποτέλεσμα μία από αυτούς να ερωτηθεί σχετικά σε μια συνέντευξη όπου είχε πάει για δουλειά. Αμήχανο θα το έλεγε κανείς. Και μην ξεχνάτε τις λίστες δώρων στο Amazon. Ποιός θέλει το μέλλων αφεντικό του να ξέρει κάθε σόκιν δώρο που μπορεί να έχει κάνει για πλάκα σε έναν φίλο.
Μανατζάρετε τον εαυτός σας online. Βεβαιωθείτε ό,τι το προφίλ σας στο Linkedin είναι αρκετά επαγγελματικό και καθαρό και μην ξεχάσετε να ζητήσετε από πρώην προισταμένους και συναδέλφους σας να σας γράψουν τις συστάσεις τους. Ποστάρετε το βιογραφικό σας δωρεάν στα σχετικά site. Τώρα που έχετε κλειδώσει τους προσωπικούς σας λογαριασμούς (σωστά;) δημιουργήστε ένα επαγγελματικά προσανατολισμένο λογαριασμό στο facebook και στο twitter. Ποστάρετε ένα ενδιαφέρον άρθρο με το σχόλιο «εξαιρετικό κομμάτι» να το συνοδεύει για να δείξετε τα ενδιαφέροντα σας.

woman.in.gr

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024