Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συμβουλές καριέρας από τη διευθύντρια του Facebook

Συμβουλές καριέρας από τη διευθύντρια του Facebook

Η Sheryl Sandberg, της CEO του Facebook και μία από τις πιο πετυχημένες γυναίκες του κόσμου, μας δίνει το απόσταγμα της πείρας της.

Ευφροσύνη Παπαναστασίου / shutterstock, abaca

1. Για τη σκληρή δουλειά
Η Sheryl λέει: «Οι γυναίκες, με το που αποτελέσουν μέρος του εργατικού δυναμικού μιας εταιρείας δεν θα πρέπει να ψάχνουν κατευθείαν για την έξοδο. Μην βάζετε φρένο στη δουλειά σας –κρατήστε το πόδι σας στο γκάζι μέχρι να χρειαστεί να πάρετε κάποια απόφαση».
Το MC εξηγεί: Το μελλοντικό ενδεχόμενο ενός παιδιού δεν αποτελεί την αφορμή για να αρχίσετε να σκέφτεστε από τώρα για την άδεια μητρότητάς σας.

2. Για την εργαζόμενη μητέρα
Η Sheryl λέει: «Χωρίς καμία αμφισβήτηση, μία εργαζόμενη μητέρα χρειάζεται να παίρνει πολύ πιο δύσκολες αποφάσεις –ωστόσο θα μου άρεσε και οι άντρες να έχουν να πάρουν τις ίδιες δύσκολες αποφάσεις».
Το MC εξηγεί: Τα παιδιά λειτουργούν αρνητικά στην καριέρα μιας γυναίκας και το μόνο δίκαιο θα ήταν να λειτουργούν αρνητικά και στην καριέρα ενός άντρα.

3. Για την αυτοεκτίμηση
Η Sheryl λέει: «Στο σχολείο είχα ψηφιστεί ως ο πιο πιθανός άνθρωπος να επιτύχει αλλά παρακάλεσα την κοπέλα που έφτιαχνε το σχολικό λεύκωμα να το βγάλει γιατί πίστευα ότι θα με έκανε να μη φαίνομαι ελκυστική».
Το MC εξηγεί: Τώρα το ξέρουμε όλοι, ακόμα και η CEO του Facebook είναι ανασφαλής.

4. Στο να αρέσεις σε όλους
Η Sheryl λέει: «Όταν μπήκα στην ομάδα του Facebook ο Mark Zuckerberg μου είπε πως η επιθυμία μου να είμαι αρεστή σε όλους θα με κράταγε πίσω. Εκείνη την περίοδο ήταν 23 χρονών και ομολογώ πως ήταν η πιο έξυπνη συμβουλή που μου έχει δώσει ποτέ άνθρωπος. Εμείς οι γυναίκες συμβιβαζόμαστε με κάτι χαμηλότερο από αυτό που πραγματικά αξίζουμε».
Το MC εξηγεί: Για αυτό το Facebook είναι τόσο παθιασμένο με τα «Like». Εσείς όμως, πρέπει να σταματήσετε να προσπαθείτε να τους ικανοποιήσετε όλους.

5. Για τις δουλειές του σπιτιού
Η Sheryl λέει: «Το πιο ελκυστικό πράγμα που μπορεί κάποια να φανταστεί είναι ο σύζυγος που ξυπνάει στη μέση της νύχτας για να αλλάξει τις πάνες ή ο σύζυγος που πλένει τα ρούχα. Εάν θέλετε να είστε ίση με το σύζυγό σας, τότε πρέπει να του συμπεριφέρεστε σαν να είναι όντως ίσος με εσάς. Δεν γίνεται να προοδεύσουμε στον τομέα της εργασίας, εάν δεν έχουμε πρωτίστως προοδεύσει στο ίδιο μας το σπίτι».
Το MC εξηγεί: Ο σύζυγός σας πρέπει να συνεισφέρει στις δουλειές του σπιτιού. Για αυτό, μην είστε τόσο διστακτική και χαρείτε το.

6. Για τις διαπραγματεύσεις
Η Sheryl λέει: «Όταν ο Mark μου πρότεινε να δουλέψω για το Facebook, δεν σκέφτηκα να κάνω καμία διαπραγμάτευση. Θεώρησα ότι η πρώτη του προσφορά ήταν ιδιαίτερα καλή, ήμουν ενθουσιασμένη και έτοιμη να δεχτώ μέχρι που ο άντρας μου μου είπε: «Δεν θα μπορέσεις ποτέ να αποδείξεις ότι αξίζεις, εάν δεν διαπραγματευτείς».».
Το MC εξηγεί: Ακόμη και αν κερδίζετε $26.2 εκατομμύρια το χρόνο, πάντα θα μπορείτε να βγάλετε λίγα περισσότερα.

7. Στο να τα έχεις όλα
Η Sheryl λέει: «Κανείς δεν ρωτάει τους άντρες για την κατάστασή τους είτε στον προσωπικό είτε στον εργασιακό τομέα, γίνονται απλά υποθέσεις. Αυτό που θέλω να δω είναι ένας κόσμος στον οποίο οι γυναίκες έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τους άντρες».
Το MC εξηγεί: Η αιώνια επιθυμία «να τα έχουμε όλα» δεν έχει ακόμα ξεπεραστεί, παρόλο που θα έπρεπε.

8. Για τον σεξισμό
Η Sheryl λέει: «Η αλήθεια είναι ότι η κοινωνία μας είναι άκρως σεξιστική, με βαθιά χαραγμένα στερεότυπα τα οποία τα ενστερνιζόμαστε από πολύ μικρή ηλικία, συνεισφέροντας κατά αυτόν τον τρόπο στη διαμόρφωση φαλλοκρατικών συμπεριφορών. Πρόκειται για ένα πολύ λεπτό ζήτημα, αλλά το να μη μιλάμε για αυτό έχει οδηγήσει σε μία κατάσταση στην οποία οι γυναίκες αποτελούν μόνο το 5% των υψηλών στελεχών σε κορυφαίες επιχειρήσεις –και αυτός ο αριθμός έχει παραμείνει σταθερός τα τελευταία 10 χρόνια.
Το MC εξηγεί: Το ότι η Peggy από το Madmen τα κατάφερε δεν σημαίνει πως η μάχη για τον φεμινισμό έχει κερδιστεί.

woman.in.gr

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024