Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πώς μπορεί η Μπάρμπι να επηρεάσει την καριέρα σου;

Πώς μπορεί η Μπάρμπι να επηρεάσει την καριέρα σου;

Μπάρμπι εναντίον Πατατούλας. Ή αλλιώς πως το παιχνίδι μπορεί να επηρεάσει το γυναικείο ζήτημα. Φωτό: shutterstock.com

Λουκία Λυκίδη

Πολύς λόγος έχει γίνει για την Μπάρμπι. Tην κούκλα που κατά καιρούς έχει δαιμονοποιηθεί και κατηγορηθεί για το ότι είναι πολύ αδύνατη, πολύ μακιγιαρισμένη και πολύ παθητική για να είναι κατάλληλο role model για τα σύγχρονα κορίτσια. Πλην όμως αν και δεν έμοιαζε να τα πηγαίνει καλά στα ζητήματα εικόνας του σώματος, η Μπάρμπι γιατρός, πιλότος και παλαιοντολόγος έμοιαζε να προωθεί τα φεμινιστικά ιδεώδη και να κάνει περήφανες της σύγχρονες σουφραζέτες.
Μια νέα έρευνα έρχεται να αποδείξει ότι τα πράγματα δεν έχουν ακριβώς έτσι. Δύο ερευνητές του Πανεπιστημίου του Όρεγκον υποστηρίζουν ότι το να παίζεις με Μπάρμπι όχι μόνο βλάπτει την αυτοεκτίμηση των κοριτσιών αλλά επηρεάζει τον τρόπο που αυτές βλέπουν την ενήλικη ζωή τους. Έρευνες προηγούμενων ετών στην Βρετανία έδειξαν πως το 1/3 των κοριτσιών στην Βρετανία θέλουν να γίνουν μοντέλα ενώ μόνο το 4% θέλουν να γίνουν μηχανικοί.
Για να μελετήσουν το θέμα οι δύο ερευνητές χώρισαν τριανταεπτά κορίτσια ηλικίας 4-7 ετών σε τρία γκρουπ. Κάποιες έπαιξαν με μια κλασική «κοκέτα» Μπάρμπι με φανταχτερό φόρεμα και ψηλοτάκουνα, κάποια άλλη με μία «σοβαρή» Μπάρμπι γιατρό και κάποιες άλλες με μία κοκέτα Πατατούλα. Αφού τις άφησαν να παίξουν για πέντε λεπτά, στην συνέχεια τους έδειξαν καρτέλες με έντεκα επαγγέλματα κάποια παραδοσιακά «ανδρικά» -εργάτης, πυροσβέστης, πιλότος, γιατρός και αστυνομικός- και κάποια παραδοσιακά «γυναικεία», δασκάλα, κοινωνική λειτουργό, αεροσυνοδό, και νοσοκόμα.
Στην συνέχεια τις ρώτησαν αν θα μπορούσαν να κάνουν αυτά τα επαγγέλματα όταν θα μεγαλώσουν και μετά αν τα αγόρια θα μπορούσαν να κάνουν αυτά τα επαγγέλματα όταν θα μεγάλωναν. Τα κορίτσια που έπαιξαν με τις Μπάρμπι -ακόμη και με την Μπάρμπι γιατρό απάντησαν ότι τα αγόρια θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα επαγγέλματα (ανδρικά και γυναικεία) ενώ τα κορίτσια που έπαιξαν με την Πατατούλα απάντησαν ότι θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα από τα ανδρικά και τα γυναικεία επαγγέλματα.
Τυχαίο ή όχι, ίσως τελικά η επιλογή των παιχνιδιών να έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις στο μέλλον των παιδιών μας αλλά και του γυναικείου ζητήματος απ’ όσο νομίζουμε.

woman.in.gr

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024