Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
5 μύθοι για την καριέρα που δεν ισχύουν

5 μύθοι για την καριέρα που δεν ισχύουν

Μύθοι και στερεότυπα που στέκονται εμπόδιο στο να βρεις τη δουλειά των ονείρων σου.


1. Δεν μπορείς να αλλάζεις καριέρες
Λάθος. Οι περισσότεροι career experts συμφωνούν πως η ιδέα της «καριέρας», με την έννοια του ότι δεν μπορείς να μετακινείσαι από τον έναν τομέα στον άλλον, είναι ξεπερασμένη και κυρίως επιβλαβής για εκείνους που ψάχνουν δουλειά. Γιατί; Γιατί σε κάνει να φοβάσαι να παίρνεις ρίσκα και να αλλάζεις τις καταστάσεις που δεν σε ικανοποιούν.
Η Βίκυ Σαλέμι, career expert της Monster εξηγεί: «Ο κόσμος αλλάζει επαγγελματική πορεία κάθε μέρα. Έχω δει δικηγόρους να γίνονται ολιστικοί σύμβουλοι υγείας, έχω δει μηχανικούς να γίνονται ζογκλέρ, τα έχω δει όλα! Ναι, αυτή η αλλαγή που σκέφτεσαι να κάνεις μπορεί να συμβεί και ναι, χρειάζεται χρόνο, επιδεξιότητα, υπομονή και πολλές διασυνδέσεις, αλλά αν δεν είσαι χαρούμενος σίγουρα το αξίζεις να βρεις μία καλύτερη ευκαιρία».
Και να θυμάσαι αυτό: Ακόμα και αν νιώθεις ότι έχεις ‘κολλήσει’ σε ένα συγκεκριμένο τομέα μετά την αλλαγή καριέρας, μπορείς πάντα να ξεκολλήσεις παίρνοντας μαθήματα, μέσω networking και προσπαθώντας σκληρά να παρουσιάσεις τον εαυτό σου ως μία δυνατή υποψήφια για την επόμενη επαγγελματική κίνησή σου.

2.Πρέπει να έχεις υψηλή θέση για να θεωρηθείς ‘leader’ στο επαγγελματικό περιβάλλον σου
Όχι. Διότι 1): οι επιχειρήσεις πια προτιμούν την ‘οριζόντια’ μετακίνηση των εργαζομένων αντί για την ιεραρχική, και η ιδέα του ‘leader’ στο χώρο εργασίας αλλάζει σιγά σιγά και 2): ευτυχώς, οι Millenials έχουν ήδη αλλάξει τον τρόπο που διαχειρίζονται τη διοίκηση των επιχειρήσεων. Για την ακρίβεια, 83% των Millenials λένε πως νιώθουν ήδη leaders.
«Αν είσαι κάποιος που παίρνει ρίσκα, είσαι έντιμος και πετυχαίνεις τους στόχους του εργοδότη σου μπορείς να θεωρείσαι leader ακόμα και αν δεν έχεις τον επίσημο τίτλο ακόμα», λέει η ειδικός καριέρας Λίντσεϊ Πόλακ.

3.Στη δουλειά φοράμε μόνο σακάκια, παντελόνια και ουδέτερα χρώματα
Αν ταιριάζει στο στιλ σου, φυσικά. Τι συμβαίνει όμως όταν αυτά τα κομμάτια απέχουν πολύ από το καθημερινό στιλ σου;
Δεν θα πρέπει να νιώθεις περιορισμένη στο να φοράς μία συγκεκριμένη στολή γραφείου, λέει η Πόλακ: «Το πιο σημαντικό είναι να παρατηρήσεις τι φοράνε οι ευυπόληπτοι εργαζόμενοι στην εταιρία σου και να το προσαρμόσεις στο δικό σου αυθεντικό στιλ».

4.Οι οριζόντιες μετακινήσεις είναι χάσιμο χρόνου
«Το να μετακινείσαι οριζόντια, σημαίνει μεν ότι ο μισθός σου θα μείνει ο ίδιος, αλλά θα πρέπει να σκέφτεσαι την καριέρα σου σαν σύνολο και όχι σαν μία μονής-κατεύθυνσης σκάλα προς την κορυφή», λέει η Σαλέμι..

5.Θα πετύχεις μόνο αν βάλεις την καριέρα σου στην κορυφή της λίστας προτεραιοτήτων σου
Σήκωσε το χέρι σου αν έχεις νιώσει άσχημα κάποια στιγμή επειδή ένας συνάδελφος ή το αφεντικό σου σε έκανε να νομίζεις πως τους ενδιαφέρει μόνο ό,τι συμβαίνει στο γραφείο.
Ναι, η σκληρή δουλειά είναι must αν θες να πετύχεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να γίνεις workaholic. Για την ακρίβεια, οι περισσότεροι experts συμφωνούν πως οι αληθινές διακοπές (και όχι εκείνες στις οποίες τσεκάρεις συνεχώς τα mails σου) και η τοποθέτηση άλλων πραγμάτων στη λίστα με τις προτεραιότητες σου (ναι, ακόμα και πιο πάνω από τη δουλειά) θα σε κάνουν καλύτερη, πιο χαρούμενη και περισσότερο αποδοτική στο γραφείο.
Περισσότερα career tips στο Marie Claire Νοεμβρίου.

woman.in.gr

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024