Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Διατηρήστε την καλή διάθεση των διακοπών για πάντα

Διατηρήστε την καλή διάθεση των διακοπών για πάντα

Η ζωή είναι ωραία με ηλιοβασιλέματα και μοχίτο. Μερικά έξυπνα tips θα σας κάνουν να διατηρήσετε την καλή σας διάθεση και μετά την επιστροφή.

Λουκία Λυκίδη

Σίγουρα συμβαίνει και σε εσάς. Όταν οι διακοπές πλησιάζουν η ζωή μοιάζει πιο ευχάριστη. Τα deadlines δεν μας πνίγουν τόσο πολύ, οι λίστες με τα πράγματα που πρέπει να κάνουμε γίνονται πιο διασκεδαστικές και οι καθημερινοί εκνευρισμοί μοιάζουν να μη έχουν ιδιαίτερη σημασία. Όταν όμως οι διακοπές τελειώνουν και εμείς πρέπει να επιστρέψουμε στα καθημερινά μας, οι υποχρεώσεις αρχίζουν πάλι να πέφτουν βαριά στους ώμους μας.
Έρευνες έχουν αποδείξει πως οι παραθεριστές που αξιολόγησαν τις διακοπές τους σαν πολύ χαλαρωτικές αισθάνονταν ευτυχέστεροι από πριν όταν επέστρεφαν στην καθημερινότητα τους και η θετική επήρεια των διακοπών έφτανε ως και τις οχτώ εβδομάδες. Αυτοί που περιέγραφαν τις διακοπές τους απλώς σαν χαλαρωτικές, ουδέτερες ή καθόλου στρεσογόνες δεν παρατήρησαν καμία αλλαγή στο πόσο ευτυχείς ένιωθαν όταν επέστρεψαν. «Είναι λογικό κανείς να νιώθει μια μικρή απογοήτευση στην επιστροφή. Δεν είναι όμως αναπόφευκτο» λέει ο κλινικός ψυχολόγος Ρόμπιν Χάιτ και προτείνει μερικά απλά βήματα για να αποφύγουμε το μεταδιακοπικό σύνδρομο.
Βάλτε όρια.
Προσέξτε την τυραννία των email και των social media. Ένας καλός τρόπος είναι να ορίσετε συγκεκριμένη ώρα της ημέρας στην διάρκεια της οποίας θα τσεκάρετε τα email σας και θα μπαίνετε στους λογαριασμούς σας στα social media μόλις επιστρέψετε από τις διακοπές. Κλείστε το laptop μετά το δείπνο ή απενεργοποιήστε το κινητό δύο ώρες πριν το ύπνο.
Αναβιώστε την εμπειρία. Αν περάσατε όμορφα στις διακοπές σας ξαναζήστε τις όμορφες στιγμές με το να συζητάτε για αυτό σε φίλους και γνωστούς. Κοιτάξτε ξανά τις φωτογραφίες των διακοπών και αφήστε τον εαυτό σας να νιώσει τα συναισθήματα που νιώσατε τότε. Με αυτόν τον τρόπο θα συνειδητοποιήσετε πως αν και επιστρέψατε στην καθημερινότητα έχετε νέες όμορφες εμπειρίες που είναι πια δικές σας.
Μην κάνετε τίποτα γιατί απλώς πρέπει.
Σίγουρα είστε υποχρεωμένοι να επιστρέψετε στην δουλειά. Όμως χαρίστε στον εαυτό σας ένα πρώτο διάστημα μερικών εβδομάδων στην διάρκεια των οποίων θα απαλλάξετε των εαυτό σας από διάφορου είδους αγγαρείες όπως το να κάνετε τις δουλειές του σπιτιού ή να πηγαίνετε σε καλέσματα που δεν θα σας ενθουσιάζουν. Πριν κάνετε οτιδήποτε ρωτήστε τον εαυτό σας. «Νιώθω χαρούμενη τώρα να το κάνω αυτό ή απλά το κάνω από υποχρέωση. Υπάρχει κάτι άλλο που θα προτιμούσα να κάνω;» συμβουλεύουν οι ειδικοί.
Βάλτε την διασκέδαση στο πρόγραμμα
Τις πρώτες μέρες μετά την επιστροφήσας προγραμματίστε κάποιες δραστηριότητες που αγαπάτε και που είναι έξω από την καθημερινή σας ρουτίνα, όπως ένα δείπνο δίπλα στην θάλασσα στην μέση της εβδομάδας ή ένα ωραίο θερινό σινεμά.. Έτσι θα επιμηκύνετε την αίσθηση διασκέδασης που έχουμε στην διάρκεια των διακοπών κάνοντας την μετάβαση στην καθημερινότητα πιο ομαλή.
Σκεφτείτε μια αλλαγή καριέρας
Οι διακοπές είναι μια απόδραση από την ρουτίνα μας, τις ευθύνες και τους παγιωμένους ρόλους. Και όταν επιστρέφουμε έχουμε να αντιμετωπίσουμε και πάλι αυτά που αφήσαμε πίσω. Πολύ άνθρωποι νιώθουν ανανεωμένοι μετά από τις διαποπές και έτοιμοι να ξαναμπούν στην καθημερινότητα. Για κάποιους άλλους αυτό δεν είναι τόσο εύκολο. «Νομίζω πως οι διακοπές δίνουν στους ανθρώπους τον χρόνο και τον χώρο να επαναξιολογήσουν την ζωή τους και τους υπενθυμίζουν τα πράγματα με τα οποία δεν είναι ικανοποιημένοι. Αν κάποιοι νιώθουν φρίκη στην προοπτική της επιστροφής στο γραφείο ίσως να μην είναι απλώς η μελαγχολία μετά της διακοπές αλλά ένα καμπανάκι που σημαίνει την ώρα για μια αληθινή αλλαγή. Προσοχή όμως, μην βιαστείτε. Αφήστε να περάσουν μερικές μέρες αφ’ ότου αφήσετε την ξαπλώστρα σας πριν πάρετε ή ανακοινώσετε μεγάλες αποφάσεις.
Αρχίστε να οργανώνετε τις επόμενες διακοπές.
Θα απαλλαγείτε από την αίσθηση του «θέλω και άλλες διακοπές τώρα» με το να ξεκινήσετε να οργανώνετε την επόμενη απόδραση σας. Οι διακοπές ίσως να σας θύμισαν πόσο αγαπάτε τα ταξίδια ή πόσο αναζωογονητικό είναι να ταξιδεύετε με τον σύντροφο σας ή μια καλή φίλη. Βρείτε τρόπους οι αποδράσεις αυτές να συμβαίνουν συχνότερα και σκεφτείτε πώς θέλετε να περνάτε τον χρόνο και την ζωή σας γενικότερα. Μόλις επιστρέψατε από τις διακοπές είναι η ιδανικότερη στιγμή για να το κάνετε. Αλλά και για να οργανώσετε τα απαραίτητα βήματα για να το πραγματοποιήσετε.

woman.in.gr

Sports in

Ξεκάθαρο μήνυμα του Μεντιλίμπαρ στους παίκτες: «Δεν θέλω ούτε λέξη για τελικό»

Ο προπονητής του Ολυμπιακού μίλησε στους παίκτες του, θέλοντας να βάλει τέλος στους πανηγυρισμούς, ενόψει της δύσκολης ρεβάνς με την Βίλα στο Καραϊσκάκη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024