Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αδύνατη και θλιμμένη ή παχιά και χαρούμενη;

Αδύνατη και θλιμμένη ή παχιά και χαρούμενη;

Τα αντικαταθλιπτικά που σας έγραψε ο γιατρός δουλεύουν. Αλλά έχετε πάρει 4 κιλά. Τι είναι πιο σημαντικό: η ψυχική σας ισορροπία ή η σιλουέτα σας;

Ευφραιμίδη Μαρίλη, φωτό: shutterstock

Aπό τη Μαρίλη Ευφραιμίδη

Από τότε που άρχισε να παίρνει λίθιο για να καταπολεμήσει τις σκέψεις αυτοκτονίας, η ζωή της 38χρονης μηχανικού άλλαξε. Όχι μόνο γιατί οι αρνητικές σκέψεις έφυγαν από το μυαλό της αλλά επιπλέον γιατί η όρεξη της έγινε πελώρια. «Από εκεί που έτρωγα μία χούφτα αμύγδαλα για απογευματινό σνακ, βρέθηκα ξαφνικά να χρειάζομαι σάντουιτς με απ’ όλα για να χορτάσω». Μετά από δύο μήνες ανακάλυψε ότι είχε πάρει 9 κιλά. Ζήτησε τη βοήθεια του γιατρού της και εκείνος της άλλαξε το φάρμακο.
Ακόμη και ο Πατ Ζολιτάνο (Μπράντλεϊ Κούπερ) στον Οδηγό Αισιοδοξίας κάνει τζόγκινγκ στην πόλη φορώντας μία σακούλα σκουπιδιών που θα τον βοηθήσει να αδυνατίσει. Το παράπονό του είναι ότι έχει παχύνει εξαιτίας των χαπιών, κάτι που συμβαίνει περίπου στο 25 των ανθρώπων που παίρνουν αντικαταθλιπτικά. «Βλέπουμε συχνά ασθενείς που παραπονιούνται για την αύξηση του βάρους τους εξαιτίας της θεραπείας» μας λέει ο νευρολόγος Δημήτρης Τζώρτζης. «Αν τα κιλά τους δημιουργούν πρόβλημα στην ψυχολογία ή στην υγεία και τους επιβαρύνουν περισσότερο απ’ όσο τους βοηθούν τότε το φάρμακο μπορεί να αλλάξει και να δοκιμάσουμε κάποιο άλλο που ίσως τους ταιριάξει καλύτερα».
Η επιστροφή σ’ ένα φυσιολογικό βάρος
Μερικές γυναίκες είναι πολύ ευχαριστημένες με το καινούργιο τους σώμα. Όπως μία 36χρονη ιστορικός τέχνης που πήρε 7 κιλά όταν άρχισε τη θεραπεία αλλά αυτό δεν την ένοιαζε καθόλου σε σύγκριση με το γεγονός ότι είχε επιτέλους μία σταθερή διάθεση. Ανέβηκε δύο νούμερα στα ρούχα όμως για εκείνη ήταν πιο σημαντικό ότι «δεν με έπιαναν τα κλάματα κάθε φορά που έβλεπα μία ηλικιωμένη μόνη σ’ ένα παγκάκι. Καλύτερα να είμαι χοντρή και χαρούμενη παρά κοκαλιάρα και θλιμμένη. Και μου άρεσαν και όλες οι καινούργιες μου καμπύλες».
Ωστόσο, μία 37χρονη κοινωνιολόγος σε ένα χρόνο είχε πάρει 30 κιλά. «Δοκίμασα όλες τις παρανοϊκές δίαιτες αλλά δεν γινόταν τίποτα. Το βάρος μου δεν άλλαζε με τίποτα οπότε εγώ τα παρατούσα και το ξαναέριχνα στο φαγητό. Σταμάτησα να βγαίνω με τους φίλους μου, από φόβο μήπως σκεφτούν πόσο χοντρή έγινα, οπότε έμενα στον καναπέ και έτρωγα». Μετά από δύο χρόνια κατάλαβε ότι της έφταιγε το φάρμακο. Το σταμάτησε και μέσα σε μερικές εβδομάδες η διατροφή που ήταν πλούσια σε φυτικές ίνες και φτωχή σε λιπαρά άρχισε να αποδίδει. «Μόλις άρχισα να νιώθω καλύτερα με το σώμα μου, μπόρεσα να βρω τη δύναμη να καταπολεμήσω την κατάθλιψη με μη φαρμακευτικούς τρόπους».
Η δίαιτα της σεροτονίνης
Η Τζούντιθ Βούρτμαν, της Δίαιτας της Σεροτονίνης, έκανε έρευνες σε συνεργασία με το ΜΙΤ και το Χάρβαρντ με σκοπό να προλάβει ή ακόμα και να αναστρέψει την αύξηση του βάρους. Η απάντηση βρίσκεται στην αύξηση της σεροτονίνης έτσι ώστε να μειώνεται η ανάγκη για φαγητό. «Η σεροτονίνη εκκρίνεται μετά από την κατανάλωση οποιουδήποτε υδατάνθρακα εκτός από τη φρουκτόζη (η ζάχαρη των φρούτων). Όταν μία αμυλούχα ή γλυκιά τροφή χωνεύεται, ο εγκέφαλος λαμβάνει τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που χρησιμοποιεί για να παράγει σεροτονίνη. Αυτό πρέπει να γίνεται με άδειο στομάχι ή τουλάχιστον δύο ώρες αφού έχετε φάει κάτι πρωτεϊνούχο. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη (κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά και αυγά) παρεμβάλλονται στη δυνατότητα της τρυπτοφάνης να μπαίνει στον εγκέφαλο. Αν δηλαδή συνδυάσουμε υδατάνθρακες με πρωτεΐνη (π.χ. σάντουιτς με γαλοπούλα) δεν θα εκκριθεί καθόλου σεροτονίνη».
Για να επιτύχει η θεωρία της Βούρτμαν, πρέπει κανείς να επιλέγει υδατάνθρακες που είναι φτωχοί σε λιπαρά. « Τα λίπη επιβραδύνουν την πέψη και προσθέτουν περιττές θερμίδες. Η σοκολάτα, τα μπισκότα, τα παγωτά, οι τούρτες δεν αυξάνουν τη σεροτονίνη, αντίθετα με ό,τι πιστεύει ο κόσμος». Επίσης, συμβουλεύει να αποφεύγουμε να καταναλώνουμε πρωτεΐνη στο δείπνο. «Ένα αμυλούχο δείπνο, όπως μακαρόνια ή βραστές πατάτες θα βοηθήσει τον εγκέφαλο να παράγει αρκετή σεροτονίνη ώστε να μείνουμε χορτάτοι μέχρι να πέσουμε για ύπνο». Για τον ίδιο λόγο αποκηρύσσει, φυσικά, και τις πρωτεϊνικές δίαιτες. «Είναι καταστροφικές γιατί εμποδίζουν τον εγκέφαλο να παράγει σεροτονίνη οπότε το μόνο που καταφέρνουν είναι να αυξάνουν την ανάγκη να τρώμε και να τσιμπολογάμε».

woman.in.gr

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024