Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
8 ασκήσεις για να ακονίσετε το μυαλό σας

8 ασκήσεις για να ακονίσετε το μυαλό σας

Κρατείστε τον εγκέφαλο σας δραστήριο, με μερικές πολύ απλές δραστηριότητες.

Κέλλυ Κουναλάκη, φωτό: Shutterstock


Τραφείτε σωστά

Όλα ξεκινούν από την σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Η ζάχαρη δίνει μια σύντομη ώθηση κι ενέργεια, αλλά δεν βοηθά στην διατήρηση της καθαρής σκέψης. Οι πρωτεΐνες και τα καλά λίπη βοηθούν στην διαύγεια του νου. Για να ξεκινήσετε καλά την μέρα σας, εσείς και ο εγκέφαλος σας, επιλέξτε να φάτε αυγά, φρούτα και τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες.
Μείνετε έξω από τον κύκλο του άγχους

Ο εγκέφαλος μας αριστεύει στην ανίχνευση του κινδύνου και όλο αυτό οδηγεί αναπόφευκτα στο άγχος. Σε πολύ στρεσογόνες περιόδους πολλά πράγματα παρερμηνεύονται και δημιουργούν επιπλέον άγχη για καταστάσεις που ουσιαστικά δεν υπάρχουν. Προσπαθήστε να μείνετε έξω από αυτό και να αντιμετωπίζετε τις όποιες δυσκολίες με ψυχραιμία.
Επιδιώξτε να λύνετε γρίφους και να φτιάχνετε παζλ
Γρίφοι και παζλ όπως το Sudoku ενδυναμώνουν το κομμάτι του εγκεφάλου που έχει να κάνει με την ενσυναίσθηση και την δεξιότητα επίλυσης προβλημάτων. Ξοδεύοντας λίγη ώρα κάθε μέρα σε ένα παζλ, κρατάτε τον εγκέφαλο σας υγιή και του δίνετε την δυνατότητα να μαθαίνει να βρίσκει λύσεις.
Μάθετε μια νέα δεξιότητα, αποκτήστε ένα χόμπι

Το να δώσετε στον εαυτό σας την δυνατότητα να μάθει κάτι καινούργιο και να κατακτήσει μια δεξιότητα που δεν κατείχε πριν, είναι από μόνο του μια καταπληκτική άσκηση για το μυαλό σας. Όταν μαθαίνουμε κάτι καινούργιο, διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου ενεργοποιούνται και αυτές από μόνες τους βοηθούν να ξεφύγετε από άγχη και περιττές σκέψεις. Ποτέ δεν είναι αργά για να μάθετε κάτι καινούργιο και αυτό στην πραγματικότητα θα κρατήσει το μυαλό σας νέο.
Ακούστε καινούργια και διαφορετική μουσική

Μπορεί να έχετε μουσική στην βιβλιοθήκη σας την οποία δεν έχετε ακούσει ποτέ, αλλά τώρα ήρθε η ώρα να την ανακαλύψετε. Ο προμετωπιαίος φλοιός του εγκεφάλου λατρεύει την μουσική, ιδίως τα νέα ακούσματα.
Χρησιμοποιείστε και τα δύο σας χέρια για τις καθημερινές σας δουλειές

Αν είστε δεξιόχειρας, δοκιμάστε να απαντήσετε το τηλέφωνο με το αριστερό χέρι ή να μεταφέρετε ένα αντικείμενο, που κανονικά θα κάνατε με το δεξί. Με αυτού του είδους τις ασκήσεις δίνετε την ευκαιρία στο μυαλό σας να αντιληφθεί πως γίνονται κάποιες νέες κινήσεις με το σώμα σας, οι οποίες ενεργοποιούν νευρώνες που μπορεί να κοιμούνταν καιρό.
Κρατήστε ημερολόγιο

Γράψτε τις πρώτες σκέψεις της ημέρας σε ένα ημερολόγιο κάθε πρωί όταν ξυπνάτε. Δεν έχει σημασία τι λένε οι σελίδες ή αν αυτό που γράφετε είναι συντακτικά σωστό, αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι πρώτες σκέψεις που έχει το μυαλό με το που ξυπνάει, ξεδιπλώνονται σε ένα χαρτί. Αυτό λειτουργεί σαν καθαρισμός του εγκεφάλου, ενώ ενδυναμώνετε και τον γραπτό σας λόγο.
Αλλάζετε συχνά τις καθημερινές σας συνήθειες

Υπάρχουν πράγματα που κάνουμε καθημερινά μηχανικά, αποτελώντας μια ρουτίνα. Αυτό σημαίνει πως το μυαλό μας δουλεύει ελάχιστα για να κάνουμε κάποιες κινήσεις τις οποίες έχουμε ενσωματώσει στην πραγματικότητα μας. Οι αλλαγές, μια φορά στο τόσο, ορισμένων συνηθειών (ή ακόμη και αντικειμένων στον χώρο μας) κάνουν το μυαλό μας να λειτουργεί, αφού ζητούν από αυτόν να δραστηριοποιηθεί μέσω μιας μορφής γνωστικής άσκησης.

woman.in.gr

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024