Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι ηλικιωμένες γυναίκες είναι πιο σημαντικές από όσο φαντάζεστε

Οι ηλικιωμένες γυναίκες είναι πιο σημαντικές από όσο φαντάζεστε

Λένε οι ακαδημαϊκοί.

Κέλλυ Κουναλάκη, φωτό: Shutterstock

Σε τι είναι καλές οι ηλικιωμένες γυναίκες; Σίγουρα όχι μόνο στο να προσέχουν τα εγγόνια τους, υποστηρίζουν οι ακαδημαϊκοί κύκλοι. Μια νέα έρευνα εξετάζει την ύπαρξη των ηλικιωμένων γυναικών, προκειμένου να εξακριβωθεί τι συμβαίνει αφού έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους ως μαμάδες. Η έρευνα ξεκινά με γνώμονα το γεγονός ότι υπάρχει ένα βιολογικό ρολόι στις γυναίκες που ρυθμίζει την γαλούχηση των παιδιών τους και μετέπειτα των εγγονιών τους και προφανώς όλο αυτό απαιτεί χρόνια, σχεδόν την μισή τους ζωή ή ακόμα και τα 2/3 αυτής.
Οι λόγοι για την έρευνα, οι οποίοι δημοσιεύτηκαν στο Biology Letters, δεν έχουν να κάνουν με το να μειώσουν την θέση της γυναίκας της τρίτης ηλικίας, τουναντίον: να βρουν την θέση της και την εξελικτική της αξία, εφόσον η αναπαραγωγική της περίοδος έχει περάσει.
Οι επιστήμονες έφτασαν στο σημείο να αναρωτιούνται και να ξύνουν τα κεφάλια τους με απορία, σκεφτόμενοι τι άλλο καλό μπορούν να κάνουν οι γυναίκες πέρα από την μητρότητα και το μεγάλωμα των παιδιών τους (κάτι που πέρα από τους ανθρώπους συνάντησαν και στον κύκλο ζωής των θηλυκών φαλαινών –δολοφόνων).
Ευτυχώς, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ και του Liverpool John Moores University ανακάλυψαν την απάντηση. Δείγμα από 26 είδη έδειξε πως τα θηλυκά ζουν περισσότερο απ’ ότι είναι βιολογικά προκαθορισμένο και αυτό συνδέεται με το γεγονός ότι οι γυναίκες είναι χρήσιμες όταν υπάρχει νεότερος κόσμος γύρω τους για να φροντίσουν. Η έρευνα υποστηρίζει πως αυτό έχει να κάνει σε πολύ μικρότερο βαθμό με την εκπλήρωση των κοινωνικών ρόλων, και σχεδόν αποκλειστικά με το βιολογικό σκοπό, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως δεν βοηθά το ένα το άλλο.
Παρότι δεν συναντάμε πολλές ηλικιωμένες γυναίκες σε διάφορα πεδία (από την τηλεόραση και την δημόσια ζωή γενικότερα, μέχρι των χώρο των επιστημών και των τεχνών), όλοι έχουμε μια ηλικιωμένη γυναίκα στη ζωή μας, την οποία σαφώς μόνο περιττή δεν θεωρούμε και νιώθουμε ότι έχει πολλά ακόμη να προσφέρει. Οι ηλικιωμένες γυναίκες μπορούν να παραμείνουν το ίδιο δραστήριες με τον ίδιο τρόπο που ήταν στα νιάτα τους και οι εμπειρίες τους τις βοηθούν να προσφέρουν ακόμα πιο στοχευόμενα και ποιοτικότερα.
Το ότι η επιστημονική κοινότητα μπήκε στην διαδικασία να ασχοληθεί με τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας και την θέση τους στον κόσμο, αυτό από μόνο του αποτελεί μια μεγάλη είδηση.

woman.in.gr

Sports in

Άρης – Ολυμπιακός 1-1: Ο Ολυμπιακός μπορούσε, ο διαιτητής δεν ήθελε

«Χειρουργείο» του Ολυμπιακού στο Κλεάνθης Βικελίδης, με τον διαιτητή να σταματάει με το έτσι θέλω τους Ερυθρόλευκους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024