Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μήπως οι γυναίκες φοβούνται τη μονογαμία;

Μήπως οι γυναίκες φοβούνται τη μονογαμία;

H απιστία δεν είναι ανδρικό προνόμιο.

Μιχελάκου Ιωάννα Φωτό: abacapress.com/ visual hellas

Η απιστία δεν είναι αποκλειστικό γνώρισμα των ανδρών, όπως πίστευαν κάποτε. Ή, μάλλον, όπως γινόταν γνωστό κάποτε, γιατί και οι γυναίκες τις έκαναν τις κουτσουκέλες τους, απλά, τις κάλυπταν καλύτερα. Και οι άνδρες δεν συνήθιζαν να μυρίζουν τα εσώρουχα ή να τσεκάρουν τα πουκάμισα για κόκκινα κραγιόν, κυρίως επειδή δεν έβαζαν πλυντήριο. Ο άνδρας που είχε εξωσυζυγικές σχέσεις ήταν μπερμπάντης, γυναικάς, μουρντάρης, λέξεις όλες με χαριτωμένη χροιά. Για τις γυναίκες μόνο μία: τσούλα.
Ευτυχώς οι καιροί άλλαξαν και εκτός από τους άνδρες, υποκύπτουμε και οι γυναίκες σε εξωσυζυγικές προκλήσεις, όπως αποδεικνύουν οι έρευνες.
Σύμφωνα λοιπόν με πρόσφατα στοιχεία του National Opinion Research Center’s General Social Survey, το ποσοστό των γυναικών που παραδέχονται ότι έχουν απατήσει το σύντροφό τους έχει αυξηθεί κατά 40% τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Συγκεκριμένα, 1 στις 6 παντρεμένες γυναίκες αποκαλύπτει ότι είχε εξωσυζυγική σχέση. Οι λόγοι για τους οποίους απατούν οι άνδρες είναι λίγο-πολύ γνωστοί. Δηλαδή ο εξής ένας: δεν μπορούν να αντισταθούν. Οι λόγοι για τους οποίους είναι πιθανό να απατήσει μια γυναίκα είναι λίγο πιο περίπλοκοι, όπως όλα πάνω της άλλωστε.
Εκτός αν είναι ξανθές, καθώς σύμφωνα με μια πρόσφατη διαδικτυακή έρευνα (cheaterville.com) το 42% των γυναικών που δήλωσαν ότι είναι άπιστες είναι ξανθές, το 23% έχουν κόκκινα μαλλιά, το 20% είναι καστανές και μόλις το 11% μελαχρινές.
Ανία, ανία…
Εκείνος δουλεύει πολλές ώρες. Εκείνη όχι και τόσες. Μένει μόνη και βαριέται. Ή εκείνη δουλεύει πολλές ώρες, γυρνάει σπίτι, έχει να κάνει και όλα αυτά τα βαρετά μετά (σπίτι, διάβασμα, φροντιστήρια παιδιών, λογαριασμοί), πάει το ρομάντζο, ξεχάστηκε το χτυποκάρδι, εκείνο το καλοκαίρι που τρέχατε χέρι-χέρι στην άμμο φαίνεται τόσο, μα τόσο μακρινό. Αχ, γιατί να μην είμαστε συνέχεια ερωτευμένοι. Επειδή με τον ίδιο αποκλείεται (τον έχεις δει να ροχαλίζει, να ξύνει τη μύτη του, να φοράει ριγέ πιτζάμες και καφέ δερμάτινες παντόφλες και, επιπλέον, τώρα πια είστε περισσότερο φίλοι και συνέταιροι, εντάξει, αγαπιέστε κιόλας), γινόμαστε ευάλωτες στην προοπτική να ενθουσιαστούμε ξανά με ένα νέο έρωτα.
Να αρχίσουμε να προσέχουμε την εμφάνισή μας, να προσέξει κάποιος την εμφάνισή μας. Θέλουμε ανανέωση και κάποιον με αρκετό χρόνο να τον ξοδέψει για να μας κρατάει το χέρι σιωπηλά καθώς ατενίζουμε μαζί τον ορίζοντα από την κορυφή του Λυκαβηττού. Ρομάντζο και συντροφιά, αυτό ζητούν οι παντρεμένες (και παντρεμένοι) που γίνονται μέλη του AshleyMadison.com, του website που φέρνει σε επαφή παντρεμένες και παντρεμένους που θέλουν να αποκτήσουν εξωσυζυγική σχέση. «Αισθανόμουν μόνη, είχαμε απομακρυνθεί και θεωρούσαμε ο ένας τον άλλο δεδομένο» ή «θέλω κάποιον να με κοιτάξει στα μάτια και να με κάνει να νιώσω σέξι ξανά», είναι τα συνήθη σχόλια στο site.
Η ανθρωπολόγος Έλεν Φίσερ, συγγραφέας των βιβλίων Why Him? Why Her? και Why We Love, γράφει πως οι άνδρες αναζητούν το σεξ στις εξωσυζυγικές σχέσεις και δύσκολα ερωτεύονται το αντικείμενο του πόθου τους, αντίθετα από τις γυναίκες. «Οι γυναίκες είναι συνήθως πιο δυστυχισμένες στις σχέσεις τους, ενώ οι άνδρες μπορούν κάλλιστα να έχουν ευτυχισμένη σχέση και ταυτόχρονα να απατούν». Σύμφωνα με έρευνες της Φίσερ, το 34% των γυναικών που έχουν εξωσυζυγική σχέση είχαν ευτυχισμένο ή πολύ ευτυχισμένο γάμο. Σε ευτυχισμένο γάμο βρίσκεται το 56% των ανδρών που απατούν.
Η επιστροφή του πρώην
Εκείνος την παράτησε. Εκείνη τον ξεπέρασε, προχώρησε στην επόμενη σχέση, το ίδιο και αυτός. Ξαφνικά εκείνος εμφανίζεται ξανά από το πουθενά. Εκείνη μπορεί μεν να έχει ξεπεράσει εκείνον, δεν ξεπέρασε όμως ποτέ το γεγονός ότι την παράτησε. Ο εγωισμός της απαιτεί να πάρει το αίμα της πίσω και για κάποιο παρανοϊκό λόγο εμείς οι γυναίκες μπερδεύουμε τον υψηλό εγωισμό με τη χαμηλή αυτοεκτίμηση. Ουσιαστικά δηλαδή κοιμόμαστε με τον πρώην, παρ’ ότι είμαστε σε νέα σχέση, επειδή θέλουμε να μας επιβεβαιώσει ότι μας ποθεί-θέλει-αγαπάει ακόμα και να παραδεχτεί ότι ήταν τεράστιο λάθος που μας παράτησε. Λίγο πριν το απονενοημένο, και αν προλαβαίνουμε ακόμα, βοηθάει να θυμηθούμε ότι με τον πρώην χωρίσαμε για κάποιο σοβαρό λόγο.
Εγκαταλείψτε το πλοίο
Πολύ συχνά έχουμε φύγει από μια σχέση πολύ πριν χωρίσουμε. Απλώς δεν τολμάμε να πάρουμε την απόφαση να κάνουμε το χωρισμό οριστικό και επίσημο. Καταφεύγουμε λοιπόν στη λύση που θα δώσει τη χαριστική βολή στη σχέση. Ξεχασμένα κινητά πάνω στο τραπεζάκι με άσβηστα SMS; Είναι σαν να παρακαλάμε να μας πιάσει ο σύζυγος επ’ αυτοφώρω για να τελειώνει αυτό το μαρτύριο. Επίσης ένας εραστής είναι μια πολύ καλή λύση αν μας έχει πιάσει η ανασφάλεια και δεν φανταζόμαστε ότι μπορούμε να μείνουμε μόνες έστω και μία μέρα.
Φόβος της μονογαμίας
Η θεωρία πως οι άνδρες αισθάνονται μια δαρβινική ανάγκη να σπείρουν παντού τα παιδιά τους εξιλέωνε τους άπιστους που τα έριχναν όλα στο πρωτόγονο ένστικτο. Πρόσφατα οι ανθρωπολόγοι άρχισαν να μιλούν και για το δεύτερο σκέλος αυτής της θεωρίας, η οποία θέλει μεν τις προϊστορικές γυναίκες να ζευγαρώνουν με ένα κατά βάσιν αρσενικό για να κάνουν παιδιά αλλά ταυτόχρονα να ζευγαρώνουν και με άλλους εξασφαλίζοντας προστασία στις ίδιες και στα παιδιά τους σε περίπτωση που το ταίρι πατιόταν από κανένα γιέτι.
Η σύγχρονη εκδοχή της παλιάς αυτής ιστορίας είναι ο φόβος πως θα κάνουμε σεξ με τον ίδιο άνδρα για το υπόλοιπο της ζωής μας. Και πρέπει να προστεθεί χωρίς ενοχές στον κύριο λόγο για τον οποίο μια γυναίκα έχει σκεφτεί να απατήσει, ακόμα κι αν τελικά δεν το έκανε.

woman.in.gr

Sports in

Πιτίνο: «Ο κόσμος του Παναθηναϊκού ήταν ο έκτος παίκτης»

Ο Ρικ Πιτίνο αποθέωσε τον Παναθηναϊκό για τη νίκη του απέναντι στη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024