Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η απιστία δεν σημαίνει απαραίτητα το τέλος της σχέσης

Η απιστία δεν σημαίνει απαραίτητα το τέλος της σχέσης

Τα πέντε βήματα για να την αντιμετωπίσεις και να σώσεις αυτό που έχεις (είχες) με τον σύντροφο σου.

Κέλλυ Κουναλάκη, φωτό: Shutterstock


Να μείνω ή να φύγω; Είναι το ερώτημα που βασανίζει κάθε άνθρωπο που βρίσκει στη θέση του θιγμένου από μια απιστία. Παρά την εμπιστοσύνη που νιώθει κάποιος να έχει πεθάνει μέσα του, κι ακόμα κι αν έχεις ορκιστεί πως δεν θα μείνεις ποτέ με κάποιον που σε απατά, συνειδητοποιείς πως ακόμα αγαπάς τον σύντροφο σου, ο οποίος παραδέχεται τη φρικαλεότητα της απιστίας του, ορκίζεται πως δεν θα συμβεί ξανά και θέλει να διορθώσει την άσχημη κατάσταση που δημιούργησε. Και κάπου μεταξύ απόγνωσης και θυμού, το ίδιο θέλεις κι εσύ. Λοιπόν, τι πρόκειται να συμβεί στη συνέχεια; Πως ξεκινάς να συγχωρείς και πως θα προχωρήσεις στον μακρύ δρόμο της ανοικοδόμησης της εμπιστοσύνης; Είναι πραγματικά εφικτό να ανακτήσεις όλα όσα είχατε; Η αλήθεια είναι πως όχι. Αν κάνεις την επιλογή να μείνεις με τον σύντροφο σου, πρέπει να είσαι προετοιμασμένη για το ότι δεν θα επιστρέψεις ποτέ ξανά στην αθωότητα σου και την συναισθηματική ανεμελιά με αυτόν τον άνθρωπο, πάντα κάτι θα σε κατατρέχει και θα υπάρχουν δεύτερες σκέψεις. Ωστόσο, αυτό μπορεί να βγει και σε καλό και η σχέση να χτιστεί εκ νέου και να επανέλθετε ισχυρότεροι μέσα από αυτή τη διαδικασία. Πάει;
Εν αρχή ην ο λόγος. Παρότι ξέρεις πολύ καλά πως δεν θα σου κάνει καλό να μάθεις οποιαδήποτε λεπτομέρεια ή πληροφορία γύρω από την απιστία του καλού σου, σίγουρα έχεις πολλές απορίες και πράγματα που έχεις να ρωτήσεις και δεν μπορείς να καταπιέσεις. Έχεις κάθε δικαίωμα να θέλεις να μάθεις το οτιδήποτε, απλά προσπάθησε να λειτουργήσεις με σύνεση και ό,τι ξέρεις ότι θα σε στοιχειώσει και δεν θα σου κάνει καλό στο μέλλον, απέφυγε το. Εντούτοις, η ειλικρίνεια όταν είναι όπως πρέπει να είναι, θεραπεύει. Μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 1,083 απατημένα άτομα έδειξε πως οι σύζυγοι που ήταν ειλικρινείς μεταξύ τους αισθάνθηκαν καλύτερα συναισθηματικά σε ένα βάθος χρόνου και συμφιλιώθηκαν πληρέστερα. Το μόνο που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι δεν χρειάζεται να μάθεις το χρώμα των μαλλιών της ή το ύψος της, δείξε λίγη δυσπιστία στη δίψα του μυαλού σου να μάθει τα πάντα με κάθε λεπτομέρεια, γιατί πραγματικά τέτοιες πληροφορίες σου είναι άχρηστες όσο κι ένα ξεραμένο μανό.
Ώρα να πιάσεις δουλειά. Έχεις εξοργιστεί, έχεις απογοητευτεί, έχεις κλάψει, έχεις σπάσει ό,τι σπάει και έχεις πελαγώσει. Τώρα ήρθε η ώρα για πράξεις και για επούλωση τραυμάτων. Σε πολλές περιπτώσεις ένας ειδικός βοηθά εξαιρετικά να βρεθεί ένας δρόμος και ο οποίος θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει μαζί σας τα βασικά θέματα που οδήγησαν τον έναν από τους δύο στην απιστία. Συνήθως συνίσταται τα ζευγάρια να ακολουθούν και μεταξύ τους θεραπεία, αλλά και ατομική. Αυτό δεν είναι κάτι που θα κάνεις την πρώτη μέρα που ανακάλυψες τα καμώματα του καλού σου, αλλά κάτι που θα επεξεργαστείς και θα ακολουθήσεις όταν είσαι έτοιμη. Αν έχετε αποφασίσει πως θέλετε να συνεχίσετε μαζί θα πρέπει και οι δύο να απαντήσετε το γιατί και όλα όσα σας κρατάνε σε αυτή τη σχέση. Μαθαίνοντας τους λόγους και ερχόμενοι αντιμέτωποι με νέες μορφές επικοινωνίας, θα βοηθηθείτε και θα αποτρέψετε να συμβεί ξανά μια τέτοια κατάσταση.
Θυμήσου πως η ανάρρωση από μια απιστία δεν είναι κάτι που αντέχουν όλοι οι άνθρωποι. Μετά την θεραπεία, την επικοινωνία και τις συζητήσεις, λογικά θα αρχίσεις να νιώθεις καλύτερα. Θα υπάρξουν στιγμές που δεν θα σκέφτεσαι καν την απιστία, αλλά όταν αυτή η σκέψη θα επιστρέφει θα σου γκρεμίζει ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς που έχει κάνει και των κόπων που έχεις καταβάλει για να ξεπεράσεις. Αυτό είναι το φυσιολογικό μέρος της θλίψης για μια κατάσταση που είχες πολύ όμορφα στο μυαλό σου και ξαφνικά μαγαρίστηκε, χωρίς να φέρεις εσύ την ευθύνη γι’ αυτό. Να είσαι υπομονετική με τον εαυτό σου, ακόμη κι αν στο μυαλό σου έρχεται μόνο μια λέξη με οχτώ γράμματα: εκδίκηση. Το πιο δύσκολο κομμάτι στο θέμα της απιστίας είναι το να δουλέψεις με την πάσης φύσεως δυσαρέσκεια σου. Αν μένεις σε αυτή τη σχέση για να εκδικηθείς τον άλλο, σίγουρα δεν έχεις επιλέξει να κάνεις μεγαλύτερο λάθος, καταλήγοντας να κάνεις μεγαλύτερη κακό στη σχέση σου και -κυρίως- στον εαυτό σου. Ο δρόμος προς τη συγχώρεση είναι ατελείωτα μακρύς και το να κρατήσεις παράλληλα την ισορροπία με τον εαυτό σου, τον καθιστά ακόμα πιο δύσβατο. Προχώρα τον με τον δικό σου ρυθμό. Καθόρισε την είναι σημαντικό για σένα στη σχέση σου, ποιες είναι οι ανάγκες σου, ποιοι οι κανόνες που θες να βάλεις και επικοινώνησε αυτά στο σύντροφο σου, βλέποντας αν είναι πρόθυμος να ακολουθήσει.
Τέλος, επανασχεδίασε τη νοοτροπία σου. Αντί να δεις το ποτήρι μισοάδειο, προσπάθησε να το δεις μισογεμάτο. Αν η απιστία σου μοιάζει με το θάνατο της σχέσης σου, δοκίμασε να τη δεις ως έναν δύσκολο τρόπο αναγέννησης της. Εύλογα, αυτή η κρίση είναι μια καλή αφορμή να κατανοήσετε βαθύτερα ο ένας τον άλλο και να επαναπροσδιορίσετε τις επικοινωνίες σας. Πάρε την κατάσταση ως μια αφορμή για να έρθεις πιο κοντά με τους φίλους σου και την οικογένεια σου, αν δεν είσαι ήδη. Άρχιστε να φλερτάρετε πάλι ο ένας τον άλλο και να βγαίνετε ραντεβού. Αν είστε και οι δύο διατεθειμένοι να τα βρείτε μεταξύ σας και να φτιάξετε κάτι νέο απ’ την αρχή, θα εκπλαγείτε από το πόσο ισχυρότερη και βαθύτερη μπορεί να καταλήξει η σχέση σας.

woman.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024