Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Από τι πέθανε τελικά η Έιμι Γουάινχαουζ;

Από τι πέθανε τελικά η Έιμι Γουάινχαουζ;

Με αφορμή το ντοκιμαντέρ "Amy" που βγαίνει στους κινηματογράφους αυτό τον Ιούλιο, θυμόμαστε το ιστορικό του θανάτου της πιο ιδιαίτερης προσωπικότητας της σόουλ κουλτούρας.

Παπαναστασίου Φρόσω / φωτό: Back to Black- Youtube, abacapress.com

23 Ιουλίου 2011. Η Έιμι Γουάινχαουζ βρίσκεται νεκρή στο κρεβάτι του σπιτιού της στο Λονδίνο. Στα 27 της. Η σορός της μεταφέρεται στο νεκροτομείο, σε κλίμα οδύνης από τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί έξω από το σπίτι. Οι θαυμαστές της περνούν τα βράδια τους στην παμπ Hawley Arms, κάποτε αγαπημένο της στέκι.
Τα αίτια του θανάτου της ήταν σχεδόν σίγουρα, πριν καν βγουν τα πορίσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης: ή υπερβολική δόση ναρκωτικών, ή υπερκατανάλωση αλκοόλ, ή και τα δύο. Την ίδια μέρα, η μητέρα της Janis παραδέχεται πως το μοιραίο ήταν αναπόφευκτο «αν κοίταγες την πορεία που μέχρι τώρα έχει χαράξει, με τους εθισμούς και τις καταχρήσεις».
«Aκόμα δεν μπορώ να το πιστέψω και δεν θέλω», λέει. «Προτιμώ να μείνω στην σκηνή της προηγούμενης ημέρας, όταν αποχαιρετώντας με μου είπε «σ’ αγαπάω μαμά»».
Ο πατέρας της, Μιτς, που έμαθε με καθυστέρηση τα τραγικά νέα επειδή πετούσε προς Νέα Υόρκη ήταν από καιρό προετοιμασμένος για τον πρόωρο θάνατό της.
Τελικά, μετά την ανάκριση και την ιατροδικαστική εξέταση, διαπιστώθηκε πως πράγματι, η Έιμι Γουάινχαουζ πέθανε από δηλητηρίαση από το αλκοόλ, ύστερα από «άμετρη κατανάλωση οινοπνεύματος». Συγκεκριμένα, το ποσοστό αλκοόλ που βρέθηκε στο σώμα της ήταν 416mg για κάθε 100ml του αίματός της, τη στιγμή που το όριο για την οδήγηση στη Βρετανία είναι τα 80mg. Πέντε φορές πιο πάνω. Ένας βεβαρημένος οργανισμός όπως αυτός της 27χρονης Έιμι ήταν καταδικασμένος να καταρρεύσει.
Λίγο καιρό νωρίτερα, ο μάνατζέρ της είχε αναρτήσει στο twitter ότι η τραγουδίστρια θα αποσυρθεί από όλες τις προγραμματισμένες της εμφανίσεις. Σε μία από τις τελευταίες συναυλίες της στη Σερβία, χλευάστηκε όταν εμφανίστηκε στη σκηνή μεθυσμένη σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορούσε να αρθρώσει λέξη. Μετά από αυτό, οι υπεύθυνοι αναγκάστηκαν να ακυρώσουν ολόκληρη την καλοκαιρινή της περιοδεία, μεταξύ των σταθμών της οποίας και η Ελλάδα.
Σύμφωνα ωστόσο με τον πατέρα της Μιτς, η Έιμι τα είχε καταφέρει και δεν είχε πιει αλκοόλ για έναν ολόκληρο μήνα μέχρι την ημέρα του θανάτου της.
Δύο σχεδόν χρόνια μετά το θάνατό της, το 2013, ο αδερφός της ανατρέπει κάπως την ιστορία. Σύμφωνα με τον Άλεξ, η αδερφή του δεν πέθανε από ναρκωτικά και αλκοόλ που βρέθηκαν σε υψηλές ποσότητες στο αίμα της αλλά από τη βουλιμία.
«Υπέφερε πολύ από βουλιμία. Αυτό δεν είναι και καμία αποκάλυψη –το ήξερες με το που την κοιτούσες. Θα είχε πεθάνει αργά ή γρήγορα, με τον τρόπο που ζούσε, αλλά αυτό που την σκότωσε στην πραγματικότητα ήταν η βουλιμία. Πραγματικά τραγικό» λέει. «Την έκανε αδύναμη και πιο ευπαθή. Αν δεν είχε διατροφική διαταραχή, θα ήταν πιο δυνατή οργανικά».
Ο Άλεξ εξηγεί πως η Έιμι ξεκίνησε να είναι βουλιμική στα 17 της, πριν γίνει διάσημη. Ήταν σε μία παρέα κοριτσιών που όλες έβαζαν παχυντικές σάλτσες στα φαγητά τους, τα καταβρόχθιζαν και τα έκαναν μετά εμετό. Αυτές σταμάτησαν, αλλά η Έιμι όχι. Το ξέραμε όλοι ότι το έκανε, αλλά ήταν σχεδόν αδύνατον να το αντιμετωπίσει κάποιος, ειδικά όταν δεν μιλάει γι’ αυτό. Είναι ένα πολύ μαύρο, μαύρο θέμα».
Στις 11 Σεπτεμβρίου του 14 κυκλοφορεί το αποκαλυπτικό βιβλίο της Τζάνις Γουάινχάουζ «Loving Amy, A mother’s story», της μητέρας της Έιμι.
Η Τζάνις, η μητέρα που είχε μιλήσει με γενναιότητα για την κόρη της μετά τον άδικο χαμό της, θυμάται μεταξύ άλλων, την τελευταία φορά που την είδε ζωντανή στο σπίτι της στο Κάμντεν: «Τρέκλιζε, πηγαίνοντας δεξιά, αριστερά και έπεφτε προς τα πίσω, ενώ βρωμούσε αλκοόλ.Δεν μπορούσα απλά να κάθομαι και να την παρακολουθώ. Μόλις μπήκα στο σπίτι βρέθηκα μπροστά σε σπασμένα μπουκάλια από λευκό κρασί πεταμένα παντού».
Μιλάει συγκεκριμένα για τον σωματοφύλακα της Έιμι, Άντριου Μόρις, ο οποίος, όταν της άνοιξε την πόρτα, ζήτησε από την Τζάνις να περιμένει στο σαλόνι μέχρι να την ξυπνήσει . Μετά από πολλή ώρα, αφού την ξύπνησε, την έκανε μπάνιο, τη χτένισε και την έντυσε – για να μην την αντικρίσει σε άθλια κατάσταση η μητέρα της – κατάφερε υποβασταζόμενη να κάτσει σε έναν καναπέ στο σαλόνι, έτοιμη να καταρρεύσει.

«Δεν άντεχα να τη βλέπω. Κάθε πόρος του κορμιού της μύριζε αλκοόλ« λέει η Τζάνις για την τελευταία μέρα πριν το θάνατο της κόρης της.
Τον Ιούλιο του 15, την ημέρα της επετείου του θανάτου της, θα βγει στις αίθουσες το ντοκιμαντέρ«Amy» από το βραβευμένο σκηνοθέτη Asif Kapadia με σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό, που ευελπιστεί να ρίξει περισσότερο φως στη ζωή μίας γυναίκας που αν και έφυγε γρήγορα, κατάφερε να παραμείνει γνωστή ως μία από τις πιο ιδιαίτερες, γοητευτικές και χαρισματικές προσωπικότητες της σόουλ κουλτούρας. Και ας μην πρόλαβε να δείξει πολλά.
Σε ανακοίνωση βέβαια που δόθηκε πριν λίγες ημέρες στη δημοσιότητα, εκπρόσωπος της οικογένειας Γουάινχαουζ εξηγεί πως τα μέλη της επιθυμούν να «διαφοροποιηθούν από την ταινία η οποία θα βγει εκτός θέματος, που είναι η λατρευτή τους και αείμνηστη ‘Ειμι. Πιστεύουν ότι το φιλμ είναι μια χαμένη ευκαιρία για την απόδοση φόρου τιμής στη ζωή και το ταλέντο της, όπως και ότι είναι παραπλανητικό, με βασικές αναλήθειες. Υπάρχουν ακριβείς ισχυρισμοί σε βάρος της οικογένειας και της διαχείρισης που είναι αβάσιμοι και δυσανάλογοι». Η οικογένεια δεν διευκρίνισε σε ποιους ισχυρισμούς συγκεκριμένα αναφέρεται.

woman.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024