Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Tί τρέχει με το γυναικείο ποδόσφαιρο;

Tί τρέχει με το γυναικείο ποδόσφαιρο;

Αυτές οι γυναίκες ξέρουν τί είναι το οφ σάιντ και παίζουν μπάλα σε ένα παραδοσιακά (ή μήπως όχι πια;) ανδρικό γήπεδο.

Λουκία Λυκίδη

Mοιάζει με σκηνή από την ταινία Κάν’ το όπως ο Μπέκαμ. Μαθήτριες να κολλάνε στους τοίχους των δωματίων τους φωτογραφίες διάσημων γυναικών ποδοσφαιριστών όπως η Άλεξ Μόργκαν και η Τόμπιν Χιθ και φοιτήτριες να δίνουν ραντεβού στο γήπεδο για προπόνηση ή για να παρακολουθήσουν κάποιο ματς. Το ποδόσφαιρο παγκοσμίως γίνεται όλο και πιο δημοφιλές μεταξύ των γυναικών. Στην Αμερική ορδές μαμάδων εγκαταλείπουν τις σχολές μπαλέτου και γράφουν τα κοριτσάκια τους στο ποδόσφαιρο ενώ ταυτόχρονα οι γυναικείες ομάδες των κολεγίων βρίσκονται σε διαρκή άνοδο. Τα τελευταία χρόνια η ίδια η Διεθνής Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου εξέδωσε οδηγίες, ανέπτυξε προγράμματα και λάνσαρε καμπάνιες με στόχο να αυξήσει τον αριθμό των γυναικών που ασχολούνται με το άθλημα αλλά και τις ευκαιρίες και τη στήριξη που έχουν.
Κάτι τρέχει με το γυναικείο ποδόσφαιρο
Είναι Σάββατο, 8.30 το πρωί, και το θερμόμετρο δείχνει 2 βαθμούς Κελσίου. Από το γήπεδο στο Πάρκο Γουδή μπορείς να δεις την κορυφή του Υμηττού χιονισμένη. Τα κορίτσια της γυναικείας ποδοσφαιρικής ομάδας Αθηνά φορώντας σορτς μπαίνουν στο γήπεδο για προπόνηση. Η αρχηγός της ομάδας Άρτεμις Κωνσταντιδέλη, απόφοιτος του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει ξενυχτήσει γράφοντας το διδακτορικό της στα λαϊκά παιδικά παραμύθια. Η συμπαίκτριά της Ξένια Κουτσουμπού έμεινε μέχρι αργά στο δικηγορικό γραφείο όπου κάνει την πρακτική της για να τακτoποιήσει κάποιες εκκρεμότητες. Η Άρτεμις Καρανδινάκη είναι αστυνομικός και χθες είχε νυχτερινή περιπολία. Αυτό δεν τις εμπόδισε όμως να είναι συνεπείς στην πρωινή τους προπόνηση.
Τα γέλια των κοριτσιών της ομάδας ακούγονται πολύ πριν φτάσεις στα αποδυτήρια. Κυρίως των τεσσάρων μικρότερων της παρέας που είναι μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου. Αυτές λόγω ηλικίας και ταλέντου έχουν ελπίδα να προχωρήσουν στη Β΄ ή και στην Α΄ Εθνική. Ακόμα και να πάρουν υποτροφία για την ομάδα κάποιου μεγάλου ξένου πανεπιστημίου. Βενιαμίν, η 13χρονη Πηνελόπη Πρωτόπαπα, που όταν τελειώνει με τα Μαθηματικά και τη Φυσική μπαίνει στο you tube για να δει γυναικείο ποδόσφαιρο. «Όλες ήρθαν από νωρίς. Δεν νομίζω να κοιμήθηκαν απόψε από τη χαρά τους για τη φωτογράφιση. Η αρχηγός ήθελε να πάει και κομμωτήριο», μου λένε ο Χαράλαμπος Ρέλλας, ένας από τους προπονητές, και η πρόεδρος της ομάδας Μαρία Τσιγκόνη. Οι δυο τους μαζί με τον προπονητή Βασίλη Κουνενή είχαν την ιδέα της δημιουργίας της γυναικείας ομάδας Αθηνά που αν και ιδρύθηκε μόλις δύο χρόνια πριν φέτος παίζει στη Γ΄ Εθνική.
Μπαίνω στα αποδυτήρια. Όλα τα κορίτσια είναι απογοητευμένα γιατί ο αυριανός αγώνας τους αναβάλλεται λόγω του αποκλεισμού των δρόμων από τους αγρότες. Το μόνο που μπορεί να τις παρηγορήσει είναι ότι αύριο θα συναντηθούν στο γήπεδο για να παίξουν. «Κυριακή χωρίς ποδόσφαιρο δεν γίνεται», σχολιάζουν. Είναι όλες τους «ταγμένες». Και μάλλον μόνο έτσι γίνεται, αν πρέπει να ανταποκριθείς σε καθημερινές προπονήσεις που ξεκινούν κάποιες φορές ακόμα και στις 10.30 το βράδυ, με μόνη ανταμοιβή το παιχνίδι.
«Η προπόνηση με εκτονώνει και με βοηθάει στη συγκέντρωση και στο διάβασμα για τη σχολή», μου λέει η Εβίτα Πέιου που σπουδάζει Ιατρική. «Είναι η ώρα που κάνω κάτι πραγματικά για τον εαυτό μου. Δεν διαβάζω, δεν δουλεύω, δεν τρέχω να προλάβω υποχρεώσεις. Με διατηρεί σε καλή φυσική κατάσταση, με κρατάει μακριά από το τσιγάρο και το ποτό και με κάνει να νιώθω καλά», μου λέει η αρχηγός.
Για την Άρτεμη, που είναι αστυνομικός, το ποδόσφαιρο είναι ένα ακόμα θέμα συζήτησης με τους άνδρες συναδέλφους της. «Όταν ακούν ότι παίζω σε ομάδα αρχικά ξαφνιάζονται αλλά μετά τους αρέσει που ξέρω τι είναι το οφ σάιντ και μπορούμε να μιλήσουμε για μπάλα. Πολλές φορές με καλούν και παίζουμε μαζί σε 5Χ5. Το αστείο είναι όταν βλέπω ματς με άνδρες φίλους. Σχολιάζω μια φάση του αγώνα, γυρίζουν, με κοιτάζουν παράξενα και αμέσως μετά θυμούνται. «Α, ναι, εσύ ξέρεις ποδόσφαιρο»», μου λένε. Απ’ όταν ήταν μικρή στην Άρτεμη άρεσαν οι ανδροκρατούμενοι χώροι. Ήθελε να δουλέψει είτε στην αστυνομία είτε στο στρατό. Ξεκίνησε να παίζει μπάλα στο Δημοτικό με τον αδελφό της και τους φίλους του σε αλάνες στο χωριό όπου μεγάλωσε, στην Κρήτη. Στη συνέχεια έφτιαξαν και γυναικεία ομάδα.
Για τις περισσότερες ήταν τα αδέλφια τους που τις τράβηξαν στην αρχή σε κάποια αλάνα και στη συνέχεια σε κάποια ομάδα. Ή τα αγόρια της γειτονιάς που πλειοψηφούσαν και μόνη επιλογή παιχνιδιού ήταν το ποδόσφαιρο. Κάποιες άλλες δεν χρειάστηκαν επιρροές. Ήταν από τα κορίτσια που πάντα προτιμούσαν τα playmobil από τις κούκλες και το καράτε από το μπαλέτο. Όπως η Ελπίδα Μπριασούλη, μαθήτρια της Γ΄ Γυμνασίου σήμερα. Παίζει μπάλα από το νηπιαγωγείο. Πριν μάθει για την Αθηνά έπαιζε σε ομάδα αγοριών. «Στην πρώτη προπόνηση φοβόμουν ότι θα με κοροϊδεύουν. Όμως από την πρώτη στιγμή με δέχτηκαν πολύ καλά. Χρειάζεται μόνο να παίζεις καλό ποδόσφαιρο και τότε τα αγόρια σου συμπεριφέρονται σαν να είσαι ένα από αυτά».
Όσο είμαι με τα κορίτσια στα διπλανά αποδυτήρια οι παίκτες του Ηλυσιακού ετοιμάζονται για αγώνα. Τους παρακολουθώ προσεκτικά καθώς περνούν έξω από τα αποδυτήρια των κοριτσιών και έχω τα αυτιά μου τεντωμένα για σχόλια. Τίποτα. «Υπάρχει σεβασμός. Μόνο για τις ώρες που θα έχουμε το γήπεδο τσακωνόμαστε καμιά φορά και όταν αφήνουν χάλια τα αποδυτήρια», μου λέει η αρχηγός γελώντας. «Για να μην πούμε για τη φορά που μπήκε στο γήπεδο μια επαγγελματίας ποδοσφαιριστής από τη Βουλγαρία και όλοι οι παίκτες έμειναν άφωνοι με τις κεφαλιές και τα ποδαράκια που έκανε», συμπληρώνει. Τα δικά τους αγόρια; ρωτάω τις μεγαλύτερες. «Δεν χάνουν αγώνα. Και είναι και πολύ περήφανοι για εμάς», μου λένε. Φίλες έχουν «προσηλυτίσει»; «Μπα. Δεν κουβεντιάζουμε πολύ για το ποδόσφαιρο. Δεν ενδιαφέρονται. Μας θαυμάζουν όμως».

woman.in.gr

Sports in

Ο Ολυμπιακός με 2 νίκες, αλλάζει το ελληνικό ποδόσφαιρο!

Πόσο θα αλλάξουν οι συνθήκες για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη, εάν ο Ολυμπιακός κάνει το «2 στα 2» στο Conference League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024